Négy honfitársunkat is jelölték

Magyar esélyesek a Nemzet Emlékezete-díjra

Négy magyar is van az idén a Nemzet Emlékezete-díjra jelölt húsz közép-európai személyiség között.

2014.07.25 17:24MTI
freedigitalphotos.net/adamr

A Nemzet Emlékezete (www.pametnaroda.cz) elnevezésű többnyelvű honlapon nyilvánosságra hozott közlemény szerint a jelöltek között van Gyenes Judith, Maléter Pál, az 1956-os forradalmi kormány honvédelmi miniszterének özvegye, Pákh Tibor jogász, műszaki fordító, aki hosszú éveket töltött szovjet hadifogságban, majd a Kádár-rendszer börtöneiben, Kenedi János, egykori ellenzéki aktivista, újságíró, valamint Olofsson Károly, volt katolikus ellenzéki aktivista.

A Nemzet Emlékezete-díjat a prágai Post Bellum társaság alapította 2010-ben. A társaság honlapja szerint az idén 20 személyt - cseheket, lengyeleket, szlovákokat, németeket és magyarokat - jelöltek a díjra, akik közül egy nemzetközi bizottság választja ki azt az ötöt, akik végül is megkapják az elismerést. A bizottság magyar tagja Konrád György író.

A díjátadásra november 17-én, a bársonyos forradalom 25. évfordulóján a prágai Nemzeti Színházban kerül sor. A Koncert a hősöknek című műsorban a közép-európai pop- és rockzene számos ismert személyiségét láthatja majd a közönség.

A Post Bellum társaságot 2001-ben hozták létre Prágában. Célja a 20. század történéseinek feltérképezése, elsősorban a kortársak, a túlélők visszaemlékezéseinek rögzítése által.

Az egykori háborús veteránok, a holokauszt-túlélők, a volt politikai foglyok és a totalitárius rendszerek ellen aktívan küzdők, illetve a korabeli végrehajtó hatalom képviselőinek, politikai funkcionáriusainak visszaemlékezéseit a Nemzet Emlékezete címet viselő többnyelvű adatbázisban teszik a nagyközönség és a kutatók számára is hozzáférhetővé.

Ezt a digitális levéltárat 2008-ban három cseh intézmény, a Post Bellum Társaság, a Cseh Rádió és a Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet hozta létre közösen. Magyar részről az adatbázishoz a Terror Háza Múzeum csatlakozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.