Rangos elismerés

Kitüntették a Pussy Riot két tagját

A Hannah Arendt-díj a politikai gondolkodásért nevű elismeréssel tüntetik ki a Pussy Riot orosz punkzenekar két tagját.

2014.07.25 01:30MTI
Fotó: FB/Nadya Tolokno

A tartományi rangú város, Bréma szenátusa és az ellenzéki Zöldekhez közel álló Heinrich Böll Alapítvány 7500 euróval járó díját Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova kapja. A díj odaítéléséről döntő nemzetközi zsűri "a bátor akcióművészek kitüntetésével elismeri mindazok érdemeit is, akik az üldöztetés dacára szembeszegülnek az oroszországi reakciós fordulattal" - áll a Heinrich Böll Alapítvány közleményében.

A Pussy Riot három tagját garázdaságért és vallási gyűlöletkeltésért két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélték 2012 augusztusában, amiért Vlagyimir Putyin ellen tüntettek a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban egy zenés punk-imának nevezett akcióval. Aljohinát és Tolokonnyikovát munkatáborokba szállították, a harmadik elítélt, Jekatyerina Szamucevics büntetésének végrehajtását felfüggesztették.

A nyilvános politika diskurzus ösztönzését szolgáló díjat a Pussy Riot két művésze megosztva kapja Jurij Andruhovics ukrán íróval, a rendszerváltás utáni ukrán irodalom egyik legismertebb alkotójával. Andruhovics a Viktor Janukovics elnök megbuktatásához vezető mozgalom jeles tagja, kitüntetésével a zsűri a független és demokratikus Ukrajnáért küzdő társadalmi mozgalmak iránti tiszteletét is kifejezi.

A díjat 1994-ben alapították és általában politikai gondolkodóknak, társadalomtudósoknak ítélik oda. Az eddigi díjazottak között van Timothy Snyder amerikai és Tony Judt brit történész és Heller Ágnes magyar filozófus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.