Viszi a pénzt

Salzburgi Ünnepi Játékok: mínusz egymillió euro Pereira távozásával

A karrierjét a Scala élén folytató osztrák szakember ugyanis a szponzorok egy részét is viszi magával.

2014.07.24 21:30MTI
Fotó: FB/Salzburger Festspiele

Amitől már eddig is sokan tartottak, most megerősítést nyert: Helga Rabl-Stadler fesztiválelnök közlése szerint az Alexander Pereira távozásával elvesztett mecénások "biztosan több mint 1 milliós kiesést jelentenek 2015-re".

Rabl-Stadler már júniusban jelezte, hogy az idénre várt rekordnagyságú, 12 millió eurós szponzori támogatás jövőre biztosan nem lesz tartható. Mint akkor mondta, 2015-től legfeljebb 9 milliós összeggel számol.

Pereira távozásán túl az a bécsi dohányzásellenes aktivista is borsot törhet a fesztiválvezetés orra alá, aki nehezményezte, hogy a JTI nevű dohánymulti is támogatja a fesztivált. Ha a bíróság úgy dönt, hogy a Japan Tobacco International nevének mindenféle kommentár nélküli, rövidített feltüntetése is reklámnak minősül, a fesztivál további 600 ezer eurótól eshet el a modern operaprodukciók finanszírozása terén.

A salzburgi fesztiválvezetés szerencséjére a mérleg másik serpenyőjébe is kerül azért valami: az állam, a tartomány és a város, valamint idegenforgalmi alapok összesen 2,5 millió euróval növelik az ünnepi játékok szponzorációját a 2015-ös költségvetési évtől.

Úgy tűnik, Pereira távozásával mindenképpen "visszavesznek" az általa diktált iramból: a fesztivál kuratóriuma június elején jelentette be, hogy 2015-től karcsúsítják a Salzburgi Ünnepi Játékok programját, így az idei 280 program helyett jövőre csak 173 rendezvény lesz, az ünnepi játékok összköltségvetése pedig 61 millió euróról 58,9 millió euróra csökken. A jövőben évente csak három új operaelőadás bemutatása lehetséges, emellett három felújítás, valamint három koncertszerű operaelőadás lesz. Folytatódik viszont az Ouverture Spirituelle című szakrális zenei sorozat, és marad a pünkösdi fesztivál is Cecilia Bartoli vezetésével.

A július 18-án elkezdődött idei fesztivál Anna Netrebkótól Plácido Domingón át Cecilia Bartoliig a legnagyobb sztárokkal és öt operapremierrel várja vendégeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.