89 éves volt

Elhunyt Thomas Berger, a Kis nagy ember írója

Egy New York-i kórházban érte a halál július 13-án, néhány nappal kilencvenedik születésnapja előtt. Egészsége az utóbbi időben megromlott

2014.07.22 19:18MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

Berger az utolsók egyike volt abból az amerikai írónemzedékből, amelynek tagjai szolgáltak a második világháborúban. Több mint húsz könyvet írt, köztük a Kis nagy embert és a The Feud című regényt.

Utóbbit 1984-ben Pulitzer-díjra javasolta a díjat odaítélő zsűri, ám az igazgatótanács felülbírálta döntésüket, és William Kennedy Ironweed című művének ítélték oda a díjat.

Bergernek a legnagyobb sikert harmadik műve, az 1964-ben kiadott Kis nagy ember című regény jelentette. Főhőse, a 111 éves Jack Crabb fanyar történeteit meséli el életére visszaemlékezve, azt állítja, hogy gyermekkorában indiánok elrabolták őt, és később hol velük, hol ellenük harcolt.

A regényből 1970-ben film készült Dustin Hoffman főszereplésével. A Dial Press könyvkiadó idén, a regény megjelenésének 50. évfordulóján ismét kiadja a művet.

Az író 1999-ben megírta regénye folytatását Kis nagy ember visszatér címmel. Thomas Berger soha nem volt olyan híres, mint kortársai, köztük Norman Mailer vagy Kurt Vonnegut, de rajongói a maga nemében páratlannak, ám alulértékeltnek tartották, egy olyan komikus moralistának, aki egyaránt rá volt hangolódva Amerika múltjára és jelenére.

Számos műfajban otthon volt, írt horrort, tudományos fantasztikus regényt és detektívregényt is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.