Lionel Ferbos 103 éves volt

Elhunyt a legendás New Orleans-i jazztrombitás

Százhárom éves korában elhunyt Lionel Ferbos, a tradicionális dzsessz legendás alakja, a legidősebb aktív dzsesszzenész.

2014.07.20 15:07MTI
Fotó: Wikipedia

Otthonában érte a halál szombaton, két nappal az után, hogy július 17-én ünnepelte 103. születésnapját családja és barátai körében New Orleans francia negyedében - közölte családja.

Ferbos évtizedeken át játszott a dzsessz szülőhazájában, még századik születésnapja után is rendszeresen fellépett. Nemcsak klubokban és fesztiválokon játszott, hanem a város iskoláiban, templomaiban, táncklubokban, sőt még a helyi börtönben is.

Utolsó koncertjét március 30-án adta, néhány hónapja azonban egyre gyengébb lett, nem tudta tartani hangszerét, de családtagjai rendszeresen odatartották neki a szájához, hogy megfújhassa - mondta unokája, Lori Schexnayder.

"Nagyon hiányolta trombitáját, de karja nem volt elég erős ahhoz, hogy megtartsa" - mondta. Ferbos volt az utolsó élő tagja a város WPA zenekarának, amelyet még a harmincas évek nagy gazdasági válsága idején alakítottak munkások. Ferbos 15 évesen kezdett hangszeren játszani. A harmincas években együtt lépett fel Walter Pichonnal, John Handyval vagy a szaxofonos Harold Dejannal és Mamie Smith blues énekesnővel.

A hatvanas években tagja volt a New Orleans Ragtime Orchestrának. Nagyon jól képzett, progreszív, igen jó technikájú zenész volt. A színpadon mindig művészetének legjavát adta - hangoztatta Lars Edegran, akivel Ferbos évtizedeken át együtt játszott a ragtime zenekarban. Európában nyolcszor járt koncertkörúton.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.