Magyar Víz (Eau de Hongrie)

Ezért menjen a Riviérára!

A kivételes klímájú mediterrán tengerparti vidék a strandoláson kívül évi 11 millió látogató számára kínál számos kulturális és különleges szórakozási lehetőséget egész évben.

2014.07.19 13:25MTI

A turizmus ma a legjobb üzlet, a világ GDP-jének 12 százalékát adja és több mint 200 millió munkahelyet biztosít, Franciaországban azonban a GDP-nek egyelőre csak a hét százalékát jelenti. Elsősorban ezen az arányon szeretne javítani a kormány - jelentette ki júniusban Laurent Fabius külügyminiszter a turisztikai ágazat képviselőivel folytatott öthónapos egyeztetés zárónapján. A diplomáciai tárca vezetője szerint a hazai turizmust öt nagy területen érdemes még vonzóbbá tenni: ezek pedig a gasztronómia, a borturizmus, a sport és hegyvidék, az ökoturizmus, valamint a kézműves- és luxusipar.

Mindezekre több mint 100 kilométer hosszan szolgál kiváló példákkal homokos strandjaival a Francia Riviéra vagy ahogy a franciák nevezik: a Cote d'Azur (Azúr-part). A száz éve - enyhe időjárása miatt - még csak téli üdülőhelyként ismert vidéket a két világháború között sajátos fényei miatt elsőként a festők fedezték fel maguknak. Számos olyan kiállítóhelyet lehet a környéken találni, amely egyetlen alkotó előtt tiszteleg (Claude Monet, Pierre Auguste Renoir, Raymond Peynet, Marc Chagall, Jean Cocteau, Pablo Picasso), de ezeken kívül több mint száz múzeumával, színházaival, speciális éttermeivel és közel 4 ezer rendezvénnyel a megye igazi kulturális központnak számít.

A parttól kicsit távolabb, a dombos vidéken található falvakban pedig még őrzik a kézművesség és a parfümkészítés rejtelmeit. Ez utóbbinak világközpontja a virágmezőiről híres Grasse középkori városa, ahol a parfümkészítés 4 ezer évét bemutató nemzetközi múzeumon kívül a legendás Fragonard parfümgyártó üzemei is megtekinthetők. Itt a mai napig készítik és forgalmazzák is az első alkohol bázisú európai parfümöt, a híres királynévizet, amelynek francia neve Magyar Víz (Eau de Hongrie), miután első változatát 1370-ben Piast Erzsébet magyar királynénak alkották meg. A város egyébként szeptemberben hivatalosan is kéri majd a grasse-i parfümkészítés tudományának felvételét az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára. Döntés 2016-ban várható.

A filmfesztiváljáról híres Cannes fesztiválpalotája - amely közel 300 embernek ad állandó munkát - az év 250 napján ötven nemzetközi kulturális eseményt lát vendégül és egyéb nagyszabású zenei, televíziós, reklám, ingatlanbefektetői találkozóknak (MIDEM, MIPIM, MIP TV, MAPIC, MIPCOM, Tax Free) ad otthont, 2011-ben a G20-csúcstalálkozót is itt rendezték. Az alig 70 ezer lakosú kisváros Párizs után a második francia fesztiválváros, ahol 120 szálloda, és mintegy hatszáz étterem várja az évi 2 millió látogatót.

Forrás: Wikipedia

A cannes-i öböllel szembeni Lérins szigetek néhány perc alatt megközelíthetők a kikötőből induló hajókkal. Az alig másfél kilométer hosszú Saint-Honorat sziget déli részén egy ezer éve alapított ciszterci apátság található. Az itt élő mintegy ötven szerzetes rendszeresen fogad nyugalmat kereső világi vendégeket. A szerzetesek egyébként a középkor óta bortermelésből tartják el magukat: a sziget 8 hektárnyi szőlejéből Michelin-csillagos éttermek által ajánlott kiváló borokat készítenek.

A kalózok feltartóztatására épült vártoronyból pedig csodálatos kilátás nyílik a teljes Riviériára Monacótól Saint-Tropez-ig, de még az Alpok havas csúcsaira is. A tengerparti városokból ugyanis alig egyórás buszozással (és egy eurós helyi vonaljeggyel) elérhető a 15 síparadicsom bármelyike, ahol mintegy 700 kilométernyi sípálya várja azokat, akiknek egyetlen hétvége alatt kedvük van kipróbálni a téli és nyári sportokat is.

A Cote d'Azurön egyetlen várfallal megerősített város található: a görögök által i.e. előtt 400-ban Antipolis néven alapított mai Antibes. A főként angol turistákkal teli hangulatos mediterrán óvárosa, festői sikátorai és helyi finomságokat kínáló piaca különösen kedvelt, ám mindenekelőtt a Grimaldi Várban működő hatalmas Picasso Múzeum miatt érdemes ide látogatni. A festő 1946-ban fél évig a város meghívására a várban rendezte be műtermét, ahol húsz évvel később nyílt meg a múzeum. A helyszínen készült 245 művét Picasso ugyanis odaajándékozta a városnak.

Antibes kis öblökkel és sziklás lejtőkkel övezett kertvárosában, az olasz turisták által különösen kedvelt Juan-les-Pins-ben alapították meg 1960-ban Európa első dzsesszfesztiválját. Az elmúlt fél évszázadban fellépett itt Louis Armstrong, Ray Charles, Count Basie, George Benson, Claude Bolling, Miles Davis, Charles Mingus, Nina Simone, Martial Solal, Sarah Vaughan, B.B. King és Ella Fitzgerald. A júliusi tíznapos rendezvényt naponta mintegy 3 ezren látogatják.

Az üdülőtelepen nyílt meg 1929-ben az első part menti luxusszálló, a ma is üzemelő Hotel Belles Rives. Az épület eredetileg Scott és Zelda Fitzgerald amerikai írópáros nyári rezidenciája volt. Az art deco stílusú épületet a Cannes-ban és Nizzában is több palotát tervező két építész, Charles és Marcel Dalmas alakította át hotellé az Estenne-Chauvin orosz emigráns család megbízásából - a mai napig ők üzemeltetik a szállodát.

A nosztalgiázást kedvelők számára kihagyhatatlan élmény Európa egyetlen veteránautó-kölcsönzője. Fabrice Le Roytól napi 300 euróért bérelhető az 1950-60-as évekből származó, mintegy harminc, kiváló állapotban lévő egyedi példány: például az a Porsche 911-es, amelyet Steve McQueen vezetett a Le Mans című akciófilmben, James Dean egykori 356 Speedstere vagy az az Alfa Romeo Spider Giuletta, amelyben Marcello Mastroianni indult randevúra Anita Ekberggel Az édes élet című Fellini-filmben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.