Getúlio őrmester

Meghalt Joao Ubaldo Ribeiro brazil író

Hetvenhárom éves korában elhunyt Joao Ubaldo Ribeiro brazil író. Halálát tüdőembólia okozta.

2014.07.19 02:30MTI
Forrás: Wikipedia

Az 1941-ben született Ribeiro, aki hazáján kívül élt az Egyesült Államokban, Lisszabonban és Berlinben is, újságíróként, politológusként dolgozott. Hazája irodalmi életébe 1971-ben tört be Getúlio őrmester című regényével, amelyet 1987-ben magyarul is kiadtak.

1984-ben megjelent Viva o povo brasileiro című regénye, amely hazájának történelmét dolgozza fel, a brazil irodalom klasszikusává vált. A regényt több nyelvre is lefordították, ez hozta meg Ribeirónak a nemzetközi ismertséget.

A legfontosabb irodalmi díjakat ítélték oda neki hazájában, és 2008-ben megkapta a portugál nyelvterület legrangosabb irodalmi díját, a Camoes-díjat.

Számos regényéből, novellájából készítettek filmet, televíziós sorozatot hazájában, ő maga is dolgozott forgatókönyvíróként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.