86 éves volt

Elhunyt Otto Piene német képzőművész

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Otto Piene német művész, akit elsősorban absztrakt festményeiről és gigantikus szabadtéri szobrairól, köztük az Olimpiai szivárványról ismerhet a nagyközönség.

2014.07.18 14:00MTI
Fotó: Wikipedia

Az alkotó csütörtökön hunyt el, nem sokkal a berlini Neue Nationalgalerie-ben rendezett kiállításának megnyitóját követően. Halálának hírét pénteken erősítette meg Markus Farr, a kiállítást szervező testület szóvivője.

Piene 1928-ban született a németországi Bad Laasphében és Münchenben, valamint Düsseldorfban végezte a tanulmányait. Munkáiban a művészet, a természet és a technológia ötvöződik.

Művésztársával, a ma már 83 éves Heinz Mackkal és a később hozzájuk csatlakozó Günther Ueckerrel alakította meg a Zero csoportot, amellyel a háború után a német művészet újra kilépett a nemzetközi porondra.

A művészeti mozgalmat indító csoport az ötvenes évek végétől európai művészekkel vette fel a kapcsolatot, elsősorban nem galériákban vagy kortárs kiállítóterekben mutatták be munkáikat, hanem egy-egy napra szervezett műterem kiállításokon.

Pienét 1974-ben nevezték ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem Haladó vizuális tanulmányok központjának igazgatójává, amely posztot 1993-ig töltötte be. Piene munkásságát a világ több mint száz galériájában és múzeumában megcsodálhatta már a közönség. A Sky Art úttörőjeként egyik alkotását az 1972-es müncheni olimpiai játékokon is bemutatták.

A játékok záróünnepére készítette el Olympic Rainbow (Olimpiai szivárvány) című munkáját, amely öt különböző színű, héliummal töltött 600 méter hosszú műanyag csőből állt, a színes csövek szivárványként borultak a stadion fölé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.