84 éves volt

Elhunyt Lorin Maazel világhírű amerikai karmester

A 84 esztendős művészt egy tüdőgyulladás szövődményei következtében Virginia állambeli házában vasárnap érte a halál.

2014.07.13 20:39MTI
Fotó: Wikipédia

A világ egyik élvonalbeli dirigenseként tisztelt Maazel egészségi okokra hivatkozva júniusban mondott le a Müncheni Filharmonikusok vezető karmesteri posztjáról.

Az amerikai maestro hároméves szerződésének 2015-ös lejárta előtt egy évvel távozott. Maazelnek ezt megelőzően elhúzódó betegsége miatt több koncertet is le kellett mondania az általa "a világ egyik legkifinomultabb együttesének" nevezett zenekarnál.

A karmester kiemelkedő félévszázados pályafutása során többek közt a Berlini Német Operát, a Bécsi Állami Operát és a New York-i Filharmonikusokat vezette.

A Párizs külvárosában, Neuillyben született Maazel csodagyerekként kezdte, ötévesen már hegedűleckéket kapott, tízévesen egy nagyzenekart dirigált a New York-i világkiállításon, 12 évesen egyesült államokbeli turnéra indult, 15 évesen pedig hegedűművészként debütált.

"Történelmet csinált" 1960-ban azzal, hogy az első amerikaiként állhatott a karmesteri pultra Bayreuthban, 2008-ban pedig Észak-Koreában vezényelte a világtól elzárt országban az ott első élvonalbeli zenekarként fellépő New York-i Filharmonikusokat.

Szerepelt az edinburghi, a luzerni és a salzburgi fesztiválokon, és a világ nagy operáiban is vezényelt: a Metropolitan-be és a milánói Scalába is meghívták. A Scala júniusban bejelentett 2014-2015-ös programja szerint az Aidát dirigálta volna.

Maazel zeneszerzőként is hírnevet szerzett: első operáját 1984 címmel George Orwell regénye nyomán írta. Halála előtt a feleségével együtt 2009-ben alapított Castleton Fesztiválra készült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.