A külső nem minden?

Elhunyt Eileen Ford, az amerikai modellek nagyasszonya

A 170 centiméternél alacsonyabb pályázókkal közölte: adják fel álmukat. Ugyanakkor azt is vallotta, hogy a külső nem minden, a modell személyes varázsa ugyancsak fontos.

2014.07.11 12:31MTI
Forrás: youtube.com

Kilencvenkét éves korában, súlyos betegség miatt elhunyt Eileen Ford, a híres Ford Modellügynökség alapítója, aki nemzedékeken át formálta az amerikai szépségideált, és számtalan felfedezettje közé tartozott Candice Bergen, Lauren Hutton és Christie Brinkley is.

Az agydaganatban és csontritkulásban szenvedő Ford szerdán halt meg szövődmények következtében - közölte csütörtökön szóvivője, Arielle Baran.

A kemény jelleméről és a tehetségek iránti kitűnő érzékéről ismert Ford professzionizmust követelt modelljeitől, szigorú diétára fogta őket és nem tűrte az éjszakai kimaradásokat. Következetessége röpítette a csúcsra Ford Modellügynökséget, amely multimilliomossá tette őt és a cég üzleti ügyeivel foglakozó férjét, Jerry Fordot.

A tipikus Ford-modell nyúlánk, sovány, hosszú nyakú és gyakran szőke szépség volt. Eileen Fordról közismert volt, hogy a 170 centiméternél alacsonyabb pályázókkal közölte: adják fel álmukat. Ugyanakkor azt is vallotta, hogy a külső nem minden, a modell személyes varázsa ugyancsak fontos.



Christie Brinkley szupermodell egy fényképmegosztó portálon kitette egy közös fotójukat, és a következő szavakkal emlékezett Fordra: "A legjobb volt a szakmában. Meglátott valamit bennem, és csodálatos üzleti érzékével, tudásával, tapasztalatával és személyes varázsával egyengette a pályafutásomat."

Egy másik pártfogoltja, Christy Turlington Burns pedig arról írt: szerencsésnek érzi magát, amiért abban korszakban dolgozott a modellszakmában, amelyben olyan legendák uralkodtak, mint Eileen Ford. "Egészen különleges dolog volt a pályám elején a Ford Ügynökséghez kerülni. Örökké szeretettel és hálával fogok emlékezni Eileenre és rendíthetetlenségére."

Ford lánya, Katie, aki a kilencvenes évek közepétől egy ideig maga is vezette az ügynökséget, édesanyja haláláról kiadott közleményében kiemelte: páratlan képessége volt arra, hogy a hétköznapi életben meglássa valakiben a modellt. Számos felfedezettje futott be nagyszerű karriert a szakmában. Vendela Kirsebomot például egy svéd étteremben fedezte fel, Karen Grahamet pedig, aki az Estee Lauder reklámarca lett, egy üzletben.

Anyai felelősséget érzett felfedezettjei iránt, gyakran fordult elő, hogy a legfiatalabbakat saját luxuslakásában helyezte el. Kim Basingernek állítólag megtiltotta, hogy elmenjen otthonról, mielőtt megtanulja a francialeckéjét. Turlington pedig elmesélte: azt füllentette, hogy mosnia kell, így lógott meg a lakásból, amíg a Ford család aludt.

A Ford Modellügynökségnek a hetvenes, nyolcvanas években egyre jobban ment, gyerekmodellekkel - köztük Brooke Shieldsszel - és férfimodellekkel is foglakozott már. Az 1990-es évekre a cég éves bevétele elérte a 40 millió dollárt.

"Az amerikai nők nagyon sokat jelentenek nekem. Olyan elveszett lelkek, különösen az én nemzedékem" - nyilatkozta 1983-ban a People magazinnak.

Jerry Ford 2008-ban hunyt el. A házaspárnak négy gyereke született. Az ügynökséget 2007-ben adták el a Stone Tower Equity Partners befektetési banknak, amely azóta az Altpoint Capital nevet vette fel.

Eileen Ford New Yorkban született 1922-ben. Pszichológiai végzettséget szerzett a Barnard College-ban, majd fényképészként, stylistként és divatriporterként dolgozott. Mikor állapotos lett és elvesztette stylist állását, több barátjának is segített modellmunkához jutni. Ez vezetett ahhoz, hogy férjével 1946-ban megalapította a modellügynökséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.