Gladiátorfutam is színesíti a programot

Idén gyerekek is nevezhetnek a kocsitolók fesztiválján

A hétvégén rendezik meg a kocsitolók fesztiválját a Komárom-Esztergom megyei Kocs községben. Idén gyerekek is nevezhetek egy könnyített versenyre és gladiátorfutam színesíti a programot.

2014.07.10 12:11MTI

Az idén 16. alkalommal megrendezett versenyre 16 csapat jelentkezett. A település emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított főutcáján egy 380 kilós szekérrel fut végig az öttagú legénység 1800 méteres távon. A járművek korabeli megoldással, golyóscsapágy nélküli tengelyekkel szereltek.

A döntőt szombat délután tartják, vasárnap lesz a gladiátorfutam, amikor csak egy ember húzza végig a kocsit a távon. Idén a gyermekeknek is rendeznek futamot, nekik 300 méteres pályát jelöltek ki.

A fesztivál alatt kovács-, szíjgyártó- és bőrműves mesterek kínálják termékeiket, a Magyarországi Kovácsmíves Céh pedig egy szekér-összeállítást mutat be. Az önkormányzat a Kocsról elszármazottak részére is szervez találkozót.

A programot annak emlékére szervezik meg évről évre, hogy a gyors és könnyű szekeret Kocs falu iparosai fejlesztették ki az 1200-as években. A szerkezet akkori újszerűségére jellemző, hogy a "kocsi" szóval és változataival több európai nyelven is ugyanazt a közlekedési eszközt jelölik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.