Négy napig tart a halfőző fesztivál

Örömünnepre készülnek a bajaiak: újra rotyog a halászlé!

Már csak néhány nap és újra felizzanak a fahasábok a bográcsok alatt, Baját pedig belepi a halászlé ínycsiklandó illata. Idén 19. alkalommal rendezik meg a hagyományos fesztivált.

2014.07.07 18:29ma.hu

A jó halászléhez végy egy kanál jókedvet, egy csipet humort és egy nagy adag lelket” – tartják Baján, és szerencsére sokan hallgatnak a jó tanácsra. Évente nagyjából 2000, helyiek és látogatók által felállított bográcsban rotyog egyszerre a halászlé a Bajai Halfőző Fesztiválon. Hamarosan újra felizzanak a fahasábok az étel alatt: maga a halfieszta már július 10-én, csütörtökön kezdetét veszi, ám a „nagy nap”, a közös főzés ezúttal is szombaton (július 12.) lesz.

A Bajai Halfőző Fesztivál 1996 óta csábítja látogatók ezreit a városba. A város alapításának 300. évfordulójának tiszteletére szervezték meg az első halfőzést, amiből hamar hagyomány lett. Mint ahogy az esemény hivatalos neve - Családbarát Bajai Halfőző Fesztivál - is mutatja, a 19. találkozón a családok szórakoztatásáé a főszerep.

A rendezvény Baja össznépi ünnepe, a belváros minden talpalatnyi helyét bográcsok lepik el. Este hat órakor egyszerre gyújtanak be az alkalmi szakácsok, főz és kóstol az egész város. A méltán híres bajai halászlé a régi hagyományokat követve legalább 3/4 részben pontyból készül és bőven kerül a tányérokba tészta is.

Fotó: Redlemon

A gasztronómiai élmény mellett a Családbarát Bajai Halfőző Fesztivál kulturális esemény is. A zenei program – komoly-, folklór és könnyűzenei koncertek, tánc – már csütörtökön elkezdődik, és egészen vasárnapig folytatódik. A fesztiválon fellép többek között Tolvai Reni, a Roy&Ádám Trió, a Fish!, Kállay-Saunders András és a Budapesti Operettszínház művészei.

A magyar hal kiváló minőségű, mégis keveset fogyasztunk belőle. Magyarország uniós társfinanszírozással megvalósuló Halászati Operatív Programja (HOP) - amelynek fő célja a halfogyasztás népszerűsítése - kiemelt feladatának tekinti, hogy a finom és egészséges hazai halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára. Baján és pláne a Halfőző Fesztiválon a halfogyasztással nagy gond nem lehet!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.