Az amerikai Fellini 84 éves volt

Elhunyt az Asszony férj nélkül rendezője

Meghalt Paul Mazursky amerikai rendező, forgatókönyvíró, producer, színész, akit öt alkalommal jelöltek Oscar-díjra.

2014.07.02 09:26MTI
Forrás: YouTube

Az amerikai Fellininek is nevezett alkotó egyik leghíresebb rendezése az Asszony férj nélkül című film volt.

A 84 éves filmes hétfőn, egy Los Angeles-i kórházban hunyt el szívrohamban - közölte a Los Angeles Times napilappal Nancy Willen, a család szóvivője.

Mazursky eleinte színészként próbálkozott, először Stanley Kubrick Fear and Desire című, 1953-as művében szerepelt.

Játszott a hatvanas évekbeli sci-fi tévésorozatban, az Alkonyzónában (The Twilight Zone). Feltűnt az 1976-os Csillag születik című Barbra Streisand-klasszikusban és játszott a Carlito útja (1993) című Al Pacino-filmben.

A magyar tévénézők láthatták a Maffiózók című sorozatban is, ahol Sunshine-t alakította két epizódban.

A kamera túloldalán sikeresebbnek bizonyult: írója és rendezője is volt az 1973-as Bob és Carol és Ted és Alice című filmnek, amelynek forgatókönyvéért először jelölték Oscar-díjra.

Az Asszony férj nélkül című alkotásáért, amelyben egy jómódú New York-i feleséget otthagy a férje egy fiatalabb nő miatt, a legjobb operatőri Oscarra jelölték. Híres művei a Koldusbottal Beverly Hillsben (1986) és az Ellenségek - Szerelmi történet (1989).

Mazursky ukrán emigránsok gyermeke, 1930-ban született Irwin néven, amelyet gyűlölt, ezért érettségi után Paulra változtatott. Tavaly decemberben kapott csillagot a hollywoodi hírességek sétányán, idén életműdíjjal jutalmazta az amerikai forgatókönyvírók egyesülete.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.