LMBTQ

Megkezdődött a Budapest Pride fesztivál

Olyan világot képzelnek el, ahol teljes a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek társadalmi elfogadottsága.

2014.06.27 22:55MTI
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Nagy Szilvia, a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy ugyan nincs mandátumuk a politizálásra, ám az a véleményük, hogy a jelenlegi kormány politikája homofób, transzfób, szexista és rasszista, és a független civil szervezetek ellehetetlenítésére törekszik.

Lakner Zoltán politológus, aki néhány nappal ezelőtt egy Facebook-bejegyzésben vallotta meg homoszexualitását, úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időszakban minden olyan negatív változás bekövetkezett Magyarországon, amitől tartott.

Kijelentette: a politika nemcsak a piaci, hanem a civil és privát autonómiákba is behatol, folyamatosan hangulatot kelt az LMBTQ-emberek ellen, és ma már az sem igaz, hogy békén hagynak, hogyha hallgatsz. "Elég a kirekesztő demokráciából, igazira van szükség" - mondta a politológus.

Heller Ágnes filozófus kifejtette, hogy a szexuális diszkrimináció nem csupán helytelen, hanem értelmetlen. Szerinte minden embernek más a szükséglete, amit ha nem mások kárára akar kielégíteni, el kell ismerni. És ilyen szükséglet a szexuális orientáció is - mondta.

Esterházy Péter író úgy vélekedett, hogy a tolerancia nem figyelmetlen beletörődés, hanem mindig konkrét. A mai magyar társadalom pedig reflexeiben nem toleráns - mondta.

Az idén június 27. és július 6. között rendezik meg az LMBTQ közösség hagyományos fesztiválját, a 19. Budapest Pride-ot, az ehhez kapcsolódó felvonulást pedig július 5-én, szombat délután Budapest belvárosában. A menet a Kossuth Lajos térről az Andrássy úton a Városligetbe vonul.

A fesztivál hatvan programmal, kiállításokkal, koncertekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, filmvetítésekkel, huszonkét helyszínen várja az érdeklődőket. Az idei fesztivál jelmondata "Budapest Pride 365: most és minden nap". Ezzel azt akarják üzenni a szervezők, hogy az LMBTQ-emberek egyenjogúságának ünnepe nem korlátozódhat egy napra.

A megnyitón elhangzott, hogy a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány is részesült a Norvég Civil Alap támogatásából az "Előbújás napja" elnevezésű projekt megvalósítására. Ezért a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrizni kívánta az alapítványnál is a támogatás elszámolását, ám ezt jogszerűtlennek tartják és nem működnek együtt a hatósággal. Ugyanakkor a támogatás és a program teljes anyagát és elszámolását nyilvánossá tették az interneten.

A fesztiválmegnyitón megjelent többek között Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció, Juhász Péter, az Együtt, Szél Bernadett, az LMP és Kunhalmi Ágnes, az MSZP politikusa, valamint több nagykövetség képviselői is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.