Megvárták a bíróság ítéletét

Színdarab készült a brit telefonlehallgatási botrányból

Éveken át a londoni központi büntetőbíróságon zajlott a News of the World című brit bulvárlap telefonlehallgatási botrányának drámája, amely a jövő héttől színdarabban feldolgozva a brit Nemzeti Színház színpadára kerül.

2014.06.26 04:30MTI
freedigitalphotos Jeroen van Oostrom

Az intézmény szerdán jelentette be, hogy új bemutatója jövő hétfőn a Great Britain című darab lesz, amely "egy anarchikus szatíra a brit sajtóról, rendőrségről és az uralkodó osztályról". A színdarab ugyan fikció, ám cselekménye egyértelműen felidézi Rupert Murdoch sajtómágnás már megszűnt vasárnapi lapjának illegális lehallgatási botrányát.

A darab főszereplője Billie Piper lesz, aki egy bulvárlap ambiciózus szerkesztőjét alakítja a Richard Bean írta színműben.

A színészek úgy próbálták a színdarabot, hogy nem tudták, mikor tartják majd a bemutatót. Meg kellett várniuk a brit vasárnapi lap két volt főszerkesztője, Andy Coulson és Rebekah Brooks büntetőperének végkimenetelét.

A keddi tárgyalási napon Coulsont bűnösnek mondta ki telefonbeszélgetések illegális lehallgatásában a londoni bíróság, Brooksot viszont felmentette.

A botrány három éve robbant ki, amikor kiderült, hogy a News of the World néhány évvel korábban feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, az üggyel kapcsolatos exkluzív értesülésekre vadászva.

A News of the World - amelyet a súlyos sajtóetikai botrány kirobbanása után a kiadócég azonnal felszámolt - a világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű vasárnapi lapja volt, része Rupert Murdoch ausztrál-amerikai médiamágnás brit sajtóbirodalmának. A nyomozás kiderítette, hogy a telefonlehallgatások hatszáznál is több személyt érintettek, köztük olyan hollywoodi sztárokat, mint Brad Pitt, Angelina Jolie, Jude Law és Sienna Miller. A News of the World feltörte és lehallgatta Vilmos herceg mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, és feltörte az iraki és az afganisztáni fronton elesett több brit katona hozzátartozóinak üzenetrögzítőit is, exkluzív értesülések reményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.