Könyvajánló

2038: az őrült rajongó Bécsbe is követi az írót?

Kilenc hete a sikerlista élén, már 11 ezer rajongó és bizarr névtelen levelek K.T. Zelenaynak...

2014.06.23 20:16ma.hu

Bár még csak áprilisban jelent meg, máris újranyomják K.T. Zelenay első könyvét. A 2038 – avagy a magyar történelem eltitkolt lapjainak a Facebookon már 11 ezer fölött van a rajongóinak száma.  Egy titokzatos idegen pedig tucatjával  írja különös hangvételű, néhol bizarr felvetéseket tartalmazó leveleit.

A 2038 hetek óta a sikerlisták élmezőnyében található, az Alexandra kiadó online listáján például kilencedik hete a legnépszerűbb a történelmi regények sorában. Alig két hónap alatt a közösségi oldalakon is a legnépszerűbb könyvek közé került, a Facebookon például már 11 ezernél is többen kedvelik a könyv oldalát.  Június 26-án pedig végre személyesen is találkozhatnak a rajongók K.T Zelenayval, igaz, ehhez egyelőre Bécsig kell utazniuk, hisz az első író-olvasó találkozóra a Stephansplatz-tól néhány lépésre lévő magyar étteremben kerül majd sor.

Az író érdeklődéssel várja, hogy esetleg személyesen is találkozhat titokzatos rajongójával, aki tucatnál is több névtelen levéllel tisztelte meg az elmúlt hetekben. Az írásokban magát „Ferencnek” hívó 2038 olvasó egy meglehetősen sajátságos világlátásáról tesz tanúvallomást. Néhol magát királynak, uralkodónak vallja, így többek között Magyarország miniszterelnökét is elítéli egyik „törvényében”, másutt egy szebb kor eljövetelét vízionálja. K.T. Zelenay vegyes érzésekkel veszi kézbe a leveleket:

Egyfelől megtisztelő ez a fajta rajongás. Ugyanakkor szomorú, ha valaki elveszíti realitás érzékét, és nem találja a határt az álom és a valóság között. Mivel a könyvem pont ebben is segítséget nyújt olvasóinak, bízom benne, hogy ő is rátalál a megfelelő útra” – nyilatkozta az író.


A könyvről és K.T. Zelenayról:

A 2038 – avagy a magyar történelem eltitkolt lapjai című új könyvében a valóságot és a fikciót, a tényeket és a feltételezéseket ötvözi K. T. Zelenay. Az elsőkötetes író szerint kétféle ember létezik: aki hiszi, hogy a Szent Korona természetfeletti hatalommal bír, és aki még nem tud róla. Egyes elméletek szerint a magyar koronázási ékszer egyfajta naptár, amely a világtörténelem minden fontos dátumát kódolva tartalmazza, ezért rokonságban áll a maják naptárával, az egyiptomi piramisokkal vagy a Stonehenge-el. Mások szerint a Szent Korona egyfajta kondenzátor, és a felépítése szerint alkalmas arra, hogy valamiféle energiát felvegyen, tároljon, illetve átadja azt a viselőjének. A szerző említést tesz olyan királyainkról is, akik a Szent Korona hatalmával élve az időutazással is kacérkodtak, és megemlíti, hogy akad olyan is, aki örökre eltűnt, és halálának pontos oka máig nem tisztázódott.  A regényben felbukkannak Róma, Bécs, Isztambul, London, Pozsony, Esztergom, Budapest, Székesfehérvár és Pannonalma építményei, amelyek jellegzetes jegyei, iratai, freskói, könyvei kódként várják a titkokra vadászó kalandorokat.
K. T. Zelenay regénye az államalapítástól egészen napjainkig játszódik, de visszanyúlik Attila korába is. A könyv egyebek mellett feleleveníti, hogy Bakócz Tamás éveken át teljesített szolgálatot Rómában, és a nevéhez kötődik a Sixtus-kápolna freskóihoz fűződő munkálatok irányítása is. Így pedig talán az sem elképzelhetetlen, hogy a világ leghíresebb festményei is viselnek magukon a magyar történelemre vonatkozó fontos utalásokat. A regény odáig merészkedik, hogy Mátyás király és Leonardo da Vinci lehetséges kapcsolatát is részletezi.

A 2038 – avagy a magyar történelem eltitkolt lapjai című könyv célja, hogy szórakoztató módon adjon át ismereteket a magyar történelem ezer esztendejéből, és kérdéseket vessen fel. K.T. Zelenay nemcsak az iskolákban megtanult alapokat eleveníti fel, hanem azon momentumokat is feltárja, amelyek a múlt iránt eddig kevésbé érdeklődőnek is varázslatossá, izgalmassá teszik ezeket a történeteket. A regény a jelek szerint hamar megtalálta a közönségét, hiszen a könyv Facebook-oldalán már a megjelenése előtt nyolcezernél többen követték nyomon a közzétett részleteket. A 2038 – avagy a magyar történelem eltitkolt lapjai jelenleg országszerte kapható az Alexandra Áruházakban, a Libri, a Líra és az Anima könyvesboltokban, valamint interneten is megrendelhető magyarországi és külföldi címekre.
 
A szerző, K.T. Zelenay eredetileg régésznek készült, de végül egészen más területen kötött ki. Az elmúlt másfél évtizedben különböző munkakörökben és pozíciókban rádió- és tévécsatornáknál, valamint online vezetőként dolgozott.  Gyermekkori álmát váltotta valóra a 2038 – avagy a magyar történelem eltitkolt lapjai című könyvvel, amelynek második, teljesen fikciós folytatása a tervek szerint még idén megjelenik.

Részletek:

http://www.2038akonyv.hu
https://www.facebook.com/2038aregeny

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.