A sajtószabadság egyetlen útja?

Közösségi finanszírozással indult egy német online újság

A közösségi finanszírozás (crowdfunding) módszerével 15 ezer előfizetőt és összesen 900 ezer eurót gyűjtött határidőre egy német online újság, a Krautreporter.de

2014.06.13 23:30MTI
freedigitalphotos adamr

Az egyhónapos crowdfunding kampány vége előtt alig négy órával elérték a célt, a 15 ezer egyéves előfizetést, és így elindulhat "az újság, amelyet az olvasók alapítottak".

"Ti vagytok a crowd (sokaság, közösség), mi vagyunk a riporterek, és együtt mi vagyunk a Krautreporter" - áll a portált bemutató szövegben, amely szerint azért van szükség az új lapra, mert "az online újságírás tönkrement", vagyis sok médium számára "a kattintásszám fontosabb a történetnél", a komoly online kiadványokat is "ellepi a bulvár", mindenütt ott az "idegesítő reklám" és senki sem tudja áttekinteni a fejleményeket, "ha a világot már csak rövidhírekben mesélik el".

A Krautreporter mindezzel szemben alapos oknyomozó cikkeket, riportokat, portrékat és az események, folyamatok hátterét megvilágító anyagokat, "jó újságírást" ígér - a függetlenség megőrzése céljából - reklám nélkül, hogy az olvasók "megértsék, mi történik a világon".

A támogatóknak regisztrálniuk kell az oldalon, és a kampány idején a hitelkártyaadataikat kellett megadniuk. A szerkesztőség kötelezettséget vállalt arra, hogy az egy évre szóló 60 eurós előfizetési díjat csak akkor szedik be a megadott kártyaadatok alapján, ha sikerül elérni a 15 ezres előfizetői kört.

Péntek este 21 órakor, a crowdfunding kampány vége előtt 3 órával már 16175-nél jártak. "Nem találunk szavakat... sikerült" - írta a 28 tagú szerkesztőség, amely a napokban el is kezdi a tartalomszolgáltatást. Ígéretük szerint naponta néhány - lehetőség szerint multimediális - anyaggal jelentkeznek majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.