Szőke Gábor Miklós

"Figyelem, a szobor éles darabokból áll, veszélyes rá felkapaszkodni!"

Fémből készült szarvast kapott ajándékba Nyizsnyij Novgorod a magyar tiszteletbeli konzuli hivataltól.

2014.06.13 09:18MTI
Forrás: youtube.com

Szőke Gábor Miklós magyar képzőművész monumentális szarvas szobra díszíti immár Nyizsnyij Novgorod folyóparti sétányát. A különleges, rozsdamentes fémlapokból készült alkotást, amelyet csütörtökön avattak fel, a délkelet-oroszországi nagyvárosban működő magyar tiszteletbeli konzuli hivatal ajándékozta a városnak.

"Figyelem, a szobor éles darabokból áll, veszélyes rá felkapaszkodni!" - olvasható az 5 méter magas alkotás közelében elhelyezett táblán. Ennek ellenére az avatóünnepség után nem sokkal az arra sétáló családok gyerekei ha magára a szoborra nem is, de annak talapzatára máris felmásztak. A városlakók befogadták a szokatlan alkotást. Valerij Sancev, a Nyizsnyij Novgorod-i régió ügyvivő kormányzója pedig azt ígérte avatási beszédében, hogy nem telik el sok idő, és a 9 kilométer hosszú, részben felújított sétányon több hasonló jelképet elhelyeznek.

Szőke Gábor Miklós képzőművész, aki falécekből készített óriás állatszobraival tett szert hazai és külföldi elismertségre, az MTI-nek elmondta: a szarvast, amely az első fémből készített köztéri alkotása, eredetileg sokkal nagyobbra tervezte. A városképért felelős Nyizsnyij Novgorod-i főépítész azonban a több változat közül ezt a közepes méretet hagyta jóvá, és ezzel ő elégedett. Jövőbeni munkáiról azt mondta: Szlovákiában egy gigantikus ló szobrot készít majd, s azt követően katari megrendelésre állít össze nagyméretű szobrokat.

A szarvas, amely a magyar mondavilágnak is fontos szereplője, a Volga és az Oka folyók összefolyásánál található Nyizsnyij Novgorod jelképe, az 1221-ben alapított város címerében is szerepel.

Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjának igazgatója a szoboravatón hangsúlyozta, hogy egy darab Magyarország került a Volga és az Oka folyó partjára, és ez reményei szerint a helybeliek és a vendégek találkozási pontja lesz.

A tiszteletbeli konzuli hivatal ajándékának átadását, a szoboravatót először Nyizsnyij Novogorod "születésnapjára" időzítették, de később a várható rossz időjárás miatt szeptemberről előrehozták június 12-re, amely Oroszország függetlenségének napja. Arra azonban senki sem számított, hogy zivataros, hűvös nap köszönt a város lakosságára és vendégeire. A zuhogó eső és a villámlás ellenére sokan összegyűltek a folyóparti sétányon. A szobrász elárulta: gondoskodtak a szobor földeléséről, nem árthat neki villámcsapás. A szónokok is azt hangsúlyozták, hogy reményeik szerint a magyar-orosz kapcsolatok erősítését jelképező szarvas több száz évig állni fog a Volga partján.

Az ünnepre és a szoboravatásra a város kínai és szerb testvérvárosának küldöttsége, valamint Csörgics Lajos aljegyző vezetésével Győr delegációja is ellátogatott. Győr tavaly ősszel kötött testvérvárosi megállapodást Nyizsnyij Novgoroddal.

Elada Nagornaja, Magyarország tiszteletbeli konzulja elmondta, hogy a szobor felavatásával sikeresen befejeződtek a Magyar napok a városban. A Nyizsnyij Novgorod-i üzletasszony az avató után a június végéig nyitva tartó Vasarely-kiállítást is bemutatta vendégeinek. Mint monda, arra külön büszke, hogy két Vasarely-alkotást is csak erre az alkalomra hoztak el hozzájuk Csepei Tibor magánygyűjteményből. A Nyizsnyij Novgorod-i középkori várban, a Kremlben lévő Arzenál Modern Művészeti Központ egyik munkatársa csak azt sajnálta, hogy mindössze egy hónapra kapták meg a különleges anyagot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.