Közép-Európa 1989

A rendszerváltás relikviáit várja a Collegium Hungaricum

A rendszerváltás korszakához kapcsolódó tárgyakat, emlékeket, fotókat, filmeket és a hozzájuk kapcsolódó visszaemlékezéseket várnak az ősszel nyíló tárlathoz.

2014.06.10 13:02MTI

A határnyitás 25. évfordulója alkalmából nyíló tárlat kevésbé a politika, mint inkább a személyes emlékek, hétköznapi tárgyak, képek, privát filmek, korabeli híradók, reklámok segítségével szeretné felidézni, mit jelentett a nyolcvanas években a határ két oldalán élni - közölte a Balassi Intézet kedden az MTI-vel.

A bécsi múzeumok őszi éjszakáján nyíló, A határ, ami összeköt című tárlat kigondolói Emlékezzünk együtt! szlogennel a korhoz, a határnyitás eseményeihez, az ausztriai látogatásokhoz, vásárlásokhoz és a mindennapi élethez kötődő tárgyakat, képeket, személyes emlékeket várnak a valamikori határ mindkét oldalán élőktől.

A kiállítás megálmodói például az akkoriban slágernek számító elektronikai eszközöket, például walkmant, kazettás rádiómagnót vagy akár a legendás Gorenje márkához kötődő megmaradt tárgyi emlékeket, divat- és ifjúsági magazinokat, piperecikkeket, divattárgyakat, kiegészítőket, "Mehrwehrtsteuer-papírokat", térképéket várnak.

Az összegzés szerint kiemelt szerephez jut a személyes emlékezet, ezért ausztriai kirándulások, utazások fotóit, erről készült mozgóképeket, első nyugati vásárlások kedvenc tárgyait is várják, emellett kíváncsiak a személyes és családi élményekre a szabad vagy akár nem hivatalos határátlépésekről.

A fotókat, filmeket, tárgyi emlékeket a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai várják június 30-ig. A gyűjtéssel kapcsolatos bővebb információk a http://www.becs.balassiintezet.hu/hu/felhivas-epitsen-veluenk-kiallitast/ oldalon olvashatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.