Diák-Oscar

A hétvégén adják át az idei diák-Oscarokat

A hét végén adják át az idei diák-Oscar-díjakat Los Angelesben: a győzteseket már hetekkel ezelőtt értesítették, ám hogy kategóriájukon belül arany-, ezüst- vagy bronzérmet kapnak-e munkájukért, azt csak a szombati ceremónián fogják megtudni.

2014.06.06 23:30MTI
Forrás: Wikipedia

A 41. alkalommal megrendezett ceremónián 15 főiskolás, illetve egyetemi hallgató részesül a kitüntetésben a hollywoodi DGA Theaterben. Az eredményhirdetésen külföldi film, játékfilm, animáció, dokumentumfilm és alternatív kategóriában osztanak ki érmeket.

A külföldi filmek mezőnyében angliai, német és izraeli filmiskola diákja nyerte idén az amerikai filmakadémia díját. Peter Baumann a Border Patrol című feketekomédiával vívta ki a szakma elismerését. A film a bajor-osztrák határon szolgáló német rendőrökről szól, akik meglógnak a munkából, hogy futballt nézzenek.

Habár Baumann Münchenből származik, az akadémia Nagy-Britanniát tünteti fel az alkotás származási országaként, mivel a fiú akkor készítette a filmet, amikor a leedsi Northern Film School diákja volt. "Ez az jelenti, hogy a forgatás alatt a csapatom felének fogalma sem volt arról, hogy miről beszélnek a színészek" - mondta nevetve a fiatal filmes.

Szintén a külföldi filmek mezőnyében diadalmaskodott Hadas Ayalon Paris on the Water című alkotása. A dráma, amely egy hajdani mozicsillagról szól, az első izraeli alkotás, amely diák-Oscart nyert. "Az összes újság írt róla valamit" - mondta a Tel-avivi Egyetemen tanuló Ayalon. "Olyan, mintha Izraelben most én lennék az ország büszkesége" - tette hozzá a lány.

A kategória harmadik díjazottja a Müncheni Televízió- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, Lennart Ruff lett, aki a Nocebo című akció-thrillerért kapja az elismerést. A film, habár az alkotó szerint teljesen szándékolatlanul, Tom Tykwer A lé meg a Lola című 1998-as játékfilmje előtt tiszteleg.

Az akadémia jóvoltából a héten rövid Los Angeles-i turnén vehettek részt a győztesek: vetítésekre, stúdiótalálkozókra és filmkészítőkkel való beszélgetésekre vitték őket.

A diák-Oscar-díjat (Student Academy Awards) 1972-ben alapította az amerikai filmakadémia. A korábbi érmesek között van Spike Lee és Trey Parker, valamint az Oscar-díjas John Lasseter és Robert Zemeckis is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.