Cannes

Jól fogadták Ken Loach hősies filmjét

A Jimmy's Hall a 20. század elején élt, a társadalmi egyenlőségért és szabadságért küzdő Jimmy Gralton (1886-1945) ír kommunista vezető történetét dolgozza fel.

2014.05.22 23:30MTI

Jimmy az ír táncokon kívül megismerteti környezetével az amerikai dzsesszt és a charlestont, amit nem vesz jó néven Sheridan atya (Jim Norton). A pap listázni kezdi a Jimmyhez járókat, akik szerinte lerombolják "az igazi ír értékeket". Az újranyitott táncklub az egyház és a kommunizmustól tartók gyűlöletének céltáblája lesz, beleértve a szélsőjobboldali csoportokat is. Jimmyt pedig, aki emigrációja alatt felvette az amerikai állampolgárságot, végül az egyház nyomására a hatóságok kitoloncolják saját hazájából és visszaküldik az Egyesült Államokba.

Ken Loach elmondta, mindazok előtt kívánt tisztelegni filmjével, akik életüket kockáztatják meggyőződésükért. Megemlítette a Wikileaks-doumentumokat kiszivárogtató Bradley Manning volt amerikai közlegényt, és Nigériában elrabolt iskoláslányokat.

Arra kérdésre, hogy a forgatás alatt tett bejelentésnek megfelelően tényleg a Jimmy's Hall-e az utolsó filmje, Ken Loach már nem tűnt olyan biztosnak. "Megnézem előbb a labdarúgó-világbajnokságot, és aztán meglátjuk, mit hoz az ősz" - mondta a brit rendező, hozzátéve, elképzelhető, hogy még egy filmet fog forgatni.

Jól fogadták csütörtökön az újságírók a sajtóvetítésen Ken Loach eredetileg utolsónak szánt filmjét, a Jimmy's Hall című drámát, amelyet a hivatalos versenyprogramban mutattak be a 67. cannes-i filmfesztiválon. A 78 éves brit rendező Cannes-ban azt mondta: elképzelhető, hogy még egy másik filmet is fog forgatni.

A 2006-ban a Felkavar a szél című háborús filmjéért Arany Pálmát nyert rendezőnek kétfajta filmje van. Legtöbb művében munkások és egyszerű emberek történetein keresztül a mai világ igazságtalanságairól beszél. Időnként viszont az ír történelem elkötelezett, a világot megváltani próbáló, jelentős alakjairól készített portrékkal jelentkezik.

Ez utóbbi kategóriába tartozik a Jimmy's Hall, amely a 20. század elején élt, a társadalmi egyenlőségért és szabadságért küzdő Jimmy Gralton (1886-1945) ír kommunista vezető történetét dolgozza fel. A főhőst Barry Ward alakítja. A történet 1932-ben a vidéki Írországban játszódik, tíz évvel a függetlenségi háború után, amelyről a fődíjas Felkavar a szél szólt.

A Jimmy's Hall forgatókönyvét Paul Laverty írta - akivel 13. alkalommal dolgozott együtt Ken Loach. A forgatókönyvíró a film cannes-i sajtótájékoztatóján kiemelte: Jimmy Gralton az egyetlen olyan ír állampolgár volt a történelemben, akit per nélkül utasítottak ki a saját hazájából. Az erről szóló hivatalos dokumentumok azonban "rejtélyes módon eltűntek". Laverty ezért korabeli újságcikkek és a család emlékei alapján rekonstruálta a szólásszabadság és a szabad élet első nagy ír hősének csatáját az 1930-as években befolyásos és ultrakonzervatív ír katolikus egyházzal és földbirtokosokkal szemben.

"A katolikus egyház és a földdel rendelkezők természetellenes szövetsége a mai napig nagyon sok helyen létezik" - hangsúlyozta Ken Loach Cannes-ban.

A történet főhőse tíz év amerikai emigráció után tér vissza Írországba, egy kis településre, hogy anyját segítse a családi birtokon. A New York-i felhőkarcolók és táncparkettek világa után Jimmy azzal szembesül a fiatal, de elmaradott ír köztársaságban, hogy az 1929-33 közötti nagy gazdasági válság elvette a fiatalok jobb élethez való reményét. Azt kérik Jimmytől, hogy nyissa újra táncklubját, amelyet tíz évvel ezelőtt működtetett a birtokon. Az önkéntes alapon önképzőkörszerűen működő egyesületben mindenki együtt táncolhat, zenét és művészetet tanulhat, sportolhat, verseket idézhet és persze szabadon politizálhat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.