Gordon Willis

Elhunyt a Keresztapa-filmek és az Annie Hall Oscar-díjas operatőre

Willist többször jelölték Oscar-díjra, például Az elnök emberei, a Manhattan, A Keresztapa 3., vagy Woody Allen Zelig című filmjének operatőri munkájáért.

2014.05.19 10:25MTI
Forrás: youtube.com

Nyolcvankét éves korában elhunyt Gordon Willis, olyan filmklasszikusok operatőre, mint a Keresztapa trilógia, vagy Woody Allen legismertebb filmjei, köztük az Annie Hall és a Belső terek.

"Jelentős veszteség ért minket. Egyike volt azoknak az óriásoknak, akik teljesen megváltoztatták a mozit" - hangoztatta Richard Crudo, az amerikai operatőrök társagának elnöke.

Willist többször jelölték Oscar-díjra, például Az elnök emberei, a Manhattan, A Keresztapa 3., vagy Woody Allen Zelig című filmjének operatőri munkájáért, végül az amerikai filmakadémia életműdíjjal jutalmazta 2010-ben.

Széles palettán dolgozott, forgatott romantikus vígjátékot, mint a Manhattan, vagy a Filléreső című musicalt, és ő állt a kamera mögött Az elnök emberei című Watergate-thrillernél is.

Rendszeresen együtt dolgozott Francis Ford Coppolával, de különösen Woody Allennel, akivel nyolc filmet forgatott, kezdve a fekete-fehér Manhattantől az Annie Hallon és a Kairó bíbor rózsáján át a Belső terekig.

Utolsó filmjét 2012-ben forgatta magáról az Oscar-díjas rendezőről Woody Allen: A Documentary címmel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.