Malik Bendjelloul mindössze 36 éves volt

Elhunyt a Rodriguez nyomában című dokumentumfilm Oscar-díjas svéd rendezője

Elhunyt Malik Bendjelloul, a Rodriguez nyomában című, tavaly Oscar-díjat nyert dokumentumfilm 36 esztendős svéd rendezője.

2014.05.14 09:49MTI
Forrás: YouTube

A svéd rendőrség tájékoztatása szerint a filmes kedden este halt meg Stockholmban. Halálának körülményeiről nem számoltak be, azt azonban közölték: nem merült fel bűntény gyanúja.

A halálhír mélyen megrázta a svéd filmes társadalmat. "Mindannyiunkat sokkolt a hír. Malik Bendjelloul az egyik legizgalmasabb filmesünk volt, ezt fényesen bizonyította tavalyi Oscar-díja is" - mondta Jan Goransson, a Svéd Filmintézet szóvivője. H

ozzátette, hogy Bendjelloul halála előtt egy új mozifilmen dolgozott, de erről nem árult el részleteket. Bendjelloul a kilencvenes években gyerekszínészként dolgozott egy svéd tévésorozatban.

Felnőtt pályafutását a svéd közszolgálati televízió egy kulturális műsorának riportereként kezdte. Anyaggyűjtés közben talált rá a hetvenes években, a fajüldöző rendszer idején Dél-Afrikában kultsztárrá vált detroiti dalszerző-énekes, Sixto Rodriguez történetére.

A rockzenész, akinek zenei pályája Amerikában hamar megfeneklett, még csak nem is tudott arról, hogy mekkora hősként és sztárként tisztelték a világ másik felén, építkezéseken dolgozott Detroitban.

Bendjelloul négy évig forgatta a dokumentumfilmet, amelyben szinte krimibe illő fordulatokkal idézte fel nyomozását az énekes után.

A film elkészítésének negyedik évében már szinte minden tartalékát felélte, és szponzora is kihátrált a produkcióból, így aztán más munkákat vállalt, hogy egyenesbe jöjjön, majd mobiltelefonjával fejezte be a felvételeket, és maga készítette a szükséges animációkat is.

2013-ban, három évtizeddel az utolsó svéd Oscar-díj után, amelyet Ingmar Bergman Fanny és Alexander című filmjének ítélt oda az amerikai filmakadémia, a Rodriguez nyomában elnyerte a legjobb dokumentumfilm Oscar-díját.

A produkció számos egyéb rangos elismerést kapott, és újabb lökést adott Rodriguez karrierjének is. Hynek Pallas svéd filmkritikus, aki tavaly elkísérte a rendezőt Hollywoodba az Oscar-gálára, visszafogott, de célratörő emberként jellemezte.

"Hihetetlenül tehetséges mesélő volt. Egy maratoni futó ereje dolgozott benne; oly sok évig dolgozott a filmen, néha minden pénz nélkül, de elérte a célját" - emlékezett meg róla.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.