Cseh popénekesnő

Tragikus öngyilkosság után nőtt meg a segítséget kérő nők száma

Erősen megnőtt a családon belüli erőszak miatt segítséget kérő nők száma azt követően, hogy a népszerű cseh popénekesnő, Iveta Bartosova nemrégiben öngyilkosságot követett el.

2014.05.07 18:50MTI
Forrás: youtube.com

A 48 esztendős Bartosova, aki szakvélemények szerint családon belüli erőszak áldozata volt, vonat elé vetette magát április 29-én Prága külterületén. Az énekesnő, aki gyakran szerepelt a bulvárlapokban botrányai miatt, tavaly ment hozzá az 56 esztendős Josef Rychtar üzletemberhez.

"Az év eleje óta több mint 140 nő kért segítséget, ötven százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. Hasonló alkalmakkor az emberek bátrabban mondják el problémáikat. Mikor rádöbbennek a veszélyre, nem szégyellik magukat többé" - idézte a Mlada fronta Dnes című napilap a ROSA szervezet segélykérő telefonvonalának egyik munkatársát.

A lap által megszólaltatott rendőrségi pszichológus, Ludmila Cirtkova arra emlékeztetett, hogy Simona Monyova írónő halála után szintén megnőtt a segítségkérők száma. Monyováról kiderült, hogy férje éveken át bántalmazta, mielőtt 2011-ben megölte.

Petra Vitusova, egy női segélyszervezet vezetője az újságnak elmondta: tudomásuk szerint Rychtar kezelte a felesége pénzét is, és rendszeresen ellenőrizte a mobiltelefonját, ami egyértelműen arra utal, hogy korlátozta a jogait, el akarta szigetelni. "A rossz bánásmód nem csupán abban nyilvánul meg, hogy valakit megütnek" - hangsúlyozta Vitusova.

Bartosova tavaly márciusban orvoshoz is fordult sérülései miatt, és feljelentést tett Rychtar ellen, de ezt nem sokkal később visszavonta. A popénekes ismerősei gyakran rámutattak Rychtar erőszakos viselkedésére, de Bartosova ezt rendre elutasította.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, Magyarországon hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegélyszámot!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.