A KGB székháza volt

Megnyitotta kapuit a lett "terror háza"

Évekig üresen állt a lett főváros, Riga központjában az a hatalmas barnásszürke épület, a "sarokház" (stura maja), amely jobb állapotában a szovjet titkosszolgálat, a KGB székháza volt, ahol embereket hallgattak ki, kínoztak és öltek meg valaha.

2014.05.04 18:47MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

Abból az alkalomból, hogy Riga a 2014-es esztendőben Európa kulturális fővárosa, Lettország egykor legrettegettebb épületét május elsején megnyitották a látogatók előtt - jelentette helyszíni tudósításában a dpa. "Ez ünnepi programunk egyik legfontosabb projektje.

Vitát szeretnénk elindítani vele a múltunkról, jelenünkről és a jövőnkről" - közölte Diana Civle, a Riga 2014 szervezési iroda vezetője. Mint elmondta, ezt a célt szolgálja a hat tematikus kiállítás a volt KGB-székházban, ahol szakavatott idegenvezetők magyarázatai segítik az érdeklődőket a 20. századi történelem sötét lapjainak megismerésében.

A lettek kollektív emlékezetében mindmáig a félelem légköre lengi körül ezt az 1912-ben lakóházként átadott épületet, amelyet a második világháború idején rövid ideig a német nemzetiszocialisták is használtak.

Rigában mindenki ismeri a "sarokházat", amely a szovjet időkben a lett főváros legmagasabb épületének számított, és amelynek hatodik emeletéről - ahogy a népnyelv mondja - "egészen Szibériáig el lehetett látni". Akik belülről látták, nem tudják elfelejteni.

"Magánzárkában tartottak fogva, egy szűk cellában, amely csak fél méterrel volt nagyobb, mint a priccs. Sötétszürke, olajfestékkel festett falak, fekete aszfaltpadló, kis ablak a mennyezet alatt" - szemléltette a fogva tartási körülményeket Helena Celmina egykori rab.

A lett asszony 1962-ben több hónapot töltött el az intézményben, ahol - amint egy könyvben leírta - kínvallatásoknak, megaláztatásoknak vetették alá. "Szovjetellenes agitáció" vádjával később egy Moszkva környéki munkatáborban letöltendő négyévi szabadságvesztésre ítélték. Voltak mások "a nép ellenségei" között, akik még rosszabbul jártak - nem volt ritka, hogy 25 év Szibériát is kiszabtak egy homályos gyanúért.

Sokakat közvetlenül a KGB-székházban ítéltek halálra, és egy elkülönített helyiségben lőttek agyon - mesélte Rihards Petersons történész. A megtorlások áldozataira emlékeztet a több mint 8500 négyzetméteres épület málladozó szecessziós homlokzatán elhelyezett emléktábla.

Belül, a pincében és a földszinten a börtön nyomasztó mindennapjainak hangulatát árasztják a málló vakolat kivételével eredeti állapotukban hagyott cellák nehéz, vaskos ajtóikkal és vakító, hideg lámpáikkal.

Egykor összesen 44 - túlzsúfolt - cella volt itt 175 priccsel. Néhányat közülük később a lett rendőrség is használt, amely a KGB-székházat a balti ország függetlenségének visszaszerzése után rövid időre átvette. 2008 óta az épület üresen áll. A többi emelet is túlnyomórészt ugyanúgy néz ki, mint a szovjetek 1991-es kivonulása után.

Ezeken október 31-ig megtekinthető ideiglenes kiállítások nyíltak, amelyek a "sarokház" történetével, Riga és Lettország lakóinak életével és sorsával, az emberek és a változó hatalomgyakorlók közötti viszonnyal foglalkoznak. A kurátor, Gints Grube számára az épület megnyitása Lettország számára "történelmi esemény".

Megszünteti az egykori KGB-főhadiszállás "anonimitását", és utólagos funkciót kölcsönöz neki. Grube a történelmi múlt gondos feldolgozásával az emlékezés kultúráját szeretné megteremteni a balti országban. "Szembesülnünk kell személy szerint ezzel a történelemmel" - véli Grube, aki a jövendő nemzedékekre is gondol. Hogy mi lesz a műemléki védettség alatt álló épülettel a "kulturális főváros" ünnepi éve után, egyelőre nem világos. Mint ahogy egyéb dolgok sem.

"A sarokházat hamarabb megnyithattuk, mint a KGB-aktákat" - mondta Grube. A Lettországban maradt kartotékok a mai napig le vannak pecsételve. A kurátor reményei szerint a "sarokház" megnyitása politikai vitát gerjeszt arról, hogy végre az emberek is betekinthessenek a KGB titkos irataiba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.