Moszfilm

Az orosz filmek már az Urániában vannak

A legújabb produkciók mellett filmtörténeti ritkaságokat láthat a közönség, köztük egy élőzenével kísért némafilm-előadást, korszakalkotó zenés vígjátékokat.

2014.05.04 11:24MTI

A legjelentősebb orosz filmstúdiót, a fennállása 90. évfordulóját ünneplő Moszfilmet mutatják be május 8. és 11. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Moszfilm napok keretében a legújabb produkciók mellett filmtörténeti ritkaságokat láthat a közönség, köztük egy élőzenével kísért némafilm-előadást, korszakalkotó zenés vígjátékokat, valamint a monumentális és vásznon ritkán látható Háború és békét.

A szervező mozi tájékoztatása szerint tizenkét alkotáson keresztül mutatják be a magyar nézők számára sem ismeretlen filmstúdió történetét és aktuális helyzetét. A csütörtöki nyitó vetítésen - amely ingyenes, de regisztrációhoz kötött - a 2012. év legjobb orosz film díjával elismert Fehér Tigris című második világháborús drámát láthatja a közönség. Karen Sahnazarov filmjét az egyik főszereplő, Vitalij Kiscsenko is elkíséri Magyarországra.

A Moszfilm jelenét a Fehér Tigris mellett három további játékfilm képviseli, ezek között van Larisza Szagyilova Ő című 2013-as társadalmi drámája is. A film aktuális témát dolgoz fel: elsőként foglalkozik behatóan az Oroszországba vándorló közép-ázsiai vendégmunkások kiszolgáltatott helyzetével.

A rendezvény nyolc filmből álló retrospektív programja végigvezeti a nézőt szinte az egész 20. századon. A némafilmkorszak végén, 1927-ben készült Ágy és dívány egy rendhagyó szerelmi háromszögtörténet, amelyet Darvas Ferenc zongorakíséretével vetítenek. Az 1956-os Karneváli éjszaka, a hruscsovi "olvadás" időszakának kultikus zenés vígjátéka mellett megtekinthető az 1979-es, annak idején betiltott Téma is, amely egy vidékre költöző író szemléletváltását mutatja be. Az 1990-ben készült Így nem lehet élni sokkoló erejű dokumentumfilm a szovjet társadalom kevéssé ismert rétegeiről, alapvető ellentmondásairól.

A múlt századi klasszikusokat felsorakoztató programon belül is különlegesség az 1965 és 1968 között készült, négyrészes Háború és béke, Szergej Bondarcsuk Oscar-díjjal is elismert monumentális alkotása. Tolsztoj regényének adaptációját a korabeli magyar szinkronnal, celluloidról láthatják a nézők, kedvezményes áron.

A filmnapok keretében egy kerekasztal-beszélgetést is tartanak csütörtök este, ennek során az orosz film tartalékairól, távlatairól, valamint a szovjet filmkincs sorsáról kérdezik a Moszfilm két igazgatóhelyettesét, Szvetlana Piljovát és Vlagyimir Rjaszovot. A beszélgetésen részt vesz Geréb Anna filmtörténész, Lugossy László filmrendező és a program összeállításában közreműködő Forgács Iván filmtörténész is.

A filmnapok ideje alatt az Uránia emeleti kávéházában a Moszfilm múltját megidéző kiállítás látható.

A filmeket három kivétellel orosz nyelven, magyar felirattal vetítik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.