Az energiapolitikáról kérdezett

Egészoldalas hirdetésben fagatta a Gravitáció rendezője a mexikói elnököt

Egészoldalas hirdetést tett közzé Alfonso Cuarón Oscar-díjas filmrendező hétfőn egy mexikói újságban, kérdéseket szegezve Enrique Pena Nieto államfő vitatott energiapolitikájával kapcsolatban.

2014.04.29 01:30MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A Gravitáció című film mexikói rendezője köszönetet mondott Pena Nietónak azért, hogy jókívánságait küldte neki az Oscar-díj odaítélésekor, ám egyben jelezte, hogy nem ért egyet azzal, ahogyan tavaly az alkotmányos reformot elfogadták hazájában.

A reform először teszi lehetővé, hogy magánvállalkozások olaj után kutassanak és kitermelési koncessziót kapjanak azóta, hogy 1938-ban államosították az olajipart. A vonatkozó törvényeket még nem fogadták el a mexikói törvényhozásban.

Cuarón számos más kérdést is felvetett nyílt levelében, egyebek között azt, miként fogja Mexikó védeni a környezetet, miként harcolnak a járványszerűen terjedő korrupció ellen, és miként fogják uralni a magán kőolajtársaságok hatalmát.

Az állami olajmonopólium megszüntetése az államfő reformprogramjának egyik kulcseleme. Nieto elnök azt reméli, hogy a külföldi cégek beruházásai révén lendületet kaphat a válságban lévő mexikói olajipar, ami hozzájárulhat a gazdasági növekedés felgyorsításához és a munkahelyteremtéshez.

A baloldali ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy kiárusítja a legfontosabbnak tartott állami jövedelemforrást. Az ország olajipara évek óta válsággal küzd. A kőolajtermelés a 2004-es 3,4 millió hordóról az elmúlt évben 2,5 millióra esett vissza. Az olajfinomítók berendezései elavultak, nem áll rendelkezésre megfelelő technológia a költséges mélytengeri fúrásokhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.