Tanárok a díjazottak

Átadták az idei Kazinczy- és Péchy Blanka-díjakat

A bírálóbizottsági elnök "a jó szót szólók ünnepeként" beszélt a háromnapos, idén 49. alkalommal megrendezett eseményről.

2014.04.27 10:53MTI

Egri, balassagyarmati és sátoraljaújhelyi tanár vehette át idén a szép magyar beszéd népszerűsítéséért, az anyanyelv ápolásáért odaítélt Kazinczy-díjat, az anyanyelvi mozgalom támogatását elismerő Péchy Blanka-díjban egy balassagyarmati és egy mosonmagyaróvári pedagógus részesült.

A Kazinczy Ferenc nevét viselő, az 1966-os indulás óta Győrben megrendezett Szép Magyar Beszéd Verseny Kárpát-medencei döntőjének vasárnapi záróünnepségén elhangzott: a másfél száz határon innenről és túlról érkező versenyzőnek összesen 35 Kazinczy-emlékérmet adott át teljesítményéért Balázs Géza, Wacha Imre és Kováts Dániel bírálóbizottsági elnök.

Ez évben a Kazinczy-díjat Batári Antal, az egri Dobó István Gimnázium tanára, Pásztor Sándorné, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium magyar-ének-zene szakos pedagógusa és Végsőné Fazekas Aranka, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Általános Iskola Jókai Mór Tagintézmények magyartanára vehette át.

Péchy Blanka-díjban Hevérné Tácsik Klára, a balassagyarmati Szondi György Szakközépiskola és Kissné Németh Éva, a mosonmagyaróvári Hunyadi Mátyás Szakközépiskola magyartanára részesült ebben az évben.

Pénteken Kazinczy Ferenc győri mellszobrának megkoszorúzásával vette kezdetét az íróról, költőről, nyelvújítóról elnevezett Szép Magyar Beszéd Verseny Kárpát-medencei döntője. "Tudjuk, a közös anyanyelv tart össze bennünket, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarokat" - emelte ki a városháza dísztermében tartott megnyitó beszédében Wacha Imre főiskolai docens. A bírálóbizottsági elnök "a jó szót szólók ünnepeként" beszélt a háromnapos, idén 49. alkalommal megrendezett eseményről, amelynek "legfontosabb munkása" az a másfél száz diák, aki megméreti magát, valamint az őket felkészítő tanárok köre.

A versenyprogramban szabadon választott és kötelező, helyben megismert szövegek felolvasása mellett nyelvi feladatok megoldása szerepelt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.