Könyvfesztivál

Csütörtökön ismét megnyílik Európa "legnagyobb könyvesboltja"

A díszvendég ország Törökország lesz. Egy 150 négyzetméteres standon a török irodalmat 12 szerző, valamint egy 1500 könyvből álló kollekció képviseli.

2014.04.23 18:26MTI
Forrás: millenaris.hu

Magyarország európai uniós csatlakozásának 10., az első világháború kitörésének 100., a berlini fal leomlásának 25. és a holokauszt 70. évfordulójáról is megemlékezik a csütörtökön kezdődő XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelyen 35 ország több mint hatvan szerzője, valamint mintegy 450 magyar író vesz részt.

A könyves seregszemlét beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Zentai Péter László, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója Európa legnagyobb könyvesboltjának nevezte a 300 könyvújdonságot felvonultató eseményt, amelyen mintegy 380 programot tartanak.

A könyv és a szerzői jog világnapjához kapcsolódó rendezvényt csütörtökön Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitja meg, ezt követően hallható a pódiumbeszélgetés a díszvendég íróval, Sofi Oksanennel. A finn alkotónak Tarlós István főpolgármester és Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke adja át a Budapest Nagydíjat, a laudációt Tóth Krisztina író, költő mondja el - emlékeztetett Zentai Péter László.

A díszvendég ország Törökország lesz. A török könyvkiadás egy 150 négyzetméteres standon mutatkozhat be a fesztiválon, a török irodalmat 12 szerző, valamint egy 1500 könyvből álló kollekció képviseli.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy minden évforduló jó alkalmat kínál a számvetésre, a könyvfesztiválon megemlékeznek Magyarország európai uniós csatlakozásának 10., a vasfüggöny és a berlini fal leomlásának 25., az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról is.

A programok közül kiemelte az Európa Pontban négy szekcióban zajló pénteki Európai Írótalálkozót, amelyen 25 külföldi és 7 hazai író vesz részt, többek között Sofi Oksanen, Anne Applebaum, Ulla-Lena Lundberg, Spiró György, Daniel Balanescu, Háy János, Elif Safak vagy például Jassan Preisler. Felhívta a figyelmet az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára is, amelyre 19 írót várnak, és amelyen Magyarországot Hidas Judit képviseli.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete rámutatott, hogy Izrael immár második alkalommal kap fontos szerepet a könyvfesztiválon: ezúttal a holokauszt 70. évfordulójáról és a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok 25 évvel ezelőtti - második - felvételéről emlékeznek meg. Ilan Mor hozzátette: a két évforduló kiegészíti egymást, az egyik nem létezhet a másik nélkül. Hangsúlyozta, hogy a standon bemutatott könyveken keresztül "ablak nyílik" Izraelre, ugyanakkor a látogatók arról is pontos képet kaphatnak, hogy mi történt a magyar zsidósággal 70 évvel ezelőtt.

Sugár S. András, a Scolar Kiadó vezetője a fesztivál díszvendég íróját, Sofi Oksanent európai gondolkodóként méltatta, és elmondta, hogy a kiadó immár a negyedik kötetet jelenteti meg tőle. Felidézte, hogy az észt felmenőkkel rendelkező finn alkotónak Tisztogatás című drámája és az abból írt regény hozta meg a világhírt. A műből Magyarországon is született színházi előadás például Kaposvárott Valló Péter rendezésében vagy Budapesten Sopsits Árpád rendezésében. Az írónőt a Mikor eltűntek a galambok című új, Finnországban 2013-ban megjelent könyve várja a seregszemlén.

A fennállásának 20. évfordulóját idén ünneplő kiadó vezetője születésnapi ajándéknak nevezte, hogy a Scolar adhatja a könyvfesztivál díszvendégét, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Budapestre érkezik egy másik szerzőjük, Daniel Balanescu is, aki a Ceausescu-korszakban játszódó, Csókolom a segged, szeretett vezérünk! című szatirikus regényét népszerűsíti majd. A kiadó a török díszvendégséghez A szultán Isztambulja napi öt kurusból című történelmi útleírással kapcsolódik.

Zentai Péter László kérdésre válaszolva kitért a könyvszakma 2008 óta tartó válságára, amelynek hatására mintegy 30 százalékkal zsugorodott a könyvpiac. Örömmel jelentette be, hogy a tavalyi évben kis emelkedést mutatott a forgalom. Élesen bírálta ugyanakkor a tankönyvkiadás és tankönyvforgalmazás központosítását: "ostoba és kártékony döntésnek" nevezte azt, amely mintegy 16 milliárd forintot kivont a könyvpiacról, ezzel komoly nehézségek elé állítva az amúgy is likviditási gondokkal küzdő ágazatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.