Auscwitz és Birkenau között

Idén először magyar zarándokok vonulnak a lengyelországi Élet menete élén

A vasárnapi budapesti Élet menete után a megemlékezők Lengyelországba utaznak, ahol az Auschwitz és Birkenau közötti nemzetközi Élet menete élén idén először a magyar zarándokok vonulnak.

2014.04.23 12:29MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: tekintettel a magyarországi holokauszt 70. évfordulójára idén különleges programsorozattal készülnek, április 25. és 29. között több eseményen is emlékeznek a holokausztra Budapesten és Lengyelországban.

Kifejtette: április 25. és 27. között rendezik meg a magyar származású holokauszt-túlélők találkozóját Budapesten. Ezzel párhuzamosan tartják a nemzetközi Élet menete konferenciát, amelynek témája a holokauszt története, valamint a Magyarországon és Európában növekvő antiszemitizmus - fogalmazott.

Gordon Gábor közölte: 27-én délután az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél felavatják az Élete menete szobrát, majd elindul a menet a Szabad sajtó úton és a Rákóczi úton a Keleti pályaudvarra. Kérdésre válaszolva elmondta: ez nem protokollesemény, aki azt gondolja, hogy ott a helye, azt szeretettel várják. Az elmúlt években is részt vettek az eseményen miniszterelnökök és más politikusok - tette hozzá.

Gordon Gábor hangsúlyozta: ezután különvonat indul Lengyelországba, hogy az ottani eseményeken is részt vegyenek a magyarok. Az április 28-ai megemlékezésre 54 országból érkeznek zarándokok, és idén először a magyarok vonulnak a menet élén, amely Auschwitztól Birkenauig halad - mondta. Hozzátette: a Budapestről indulókat diplomaták - mások mellett Ilan Mor izraeli és Karin Olofsdotter svéd nagykövet - is kísérik.

Répás Péter kuratóriumi tag elmondta: az alapítvány A történelem nem írható át! jelszóval jelzi egyet nem értését azzal kapcsolatban, ami "a Szabadság téren történt az elmúlt hetekben".

Elítélik az oda szánt emlékmű tervét, és mindent megtesznek, hogy ne épüljön fel - közölte. Hozzáfűzte: vasárnap is a tiltakozást jelző matricákat osztanak az Élet menete résztvevőinek, és remélhetőleg a sok tiltakozásnak meglesz az eredménye.

Hegedűs D. Géza színművész, az alapítvány felügyelőbizottságának tagja a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy rendkívül fontos Az Élet Menete Alapítvány küldetése, a civil szervezet munkája eredményeként egyre többen ébrednek rá, hogy vannak a magyar történelemnek olyan momentumai, amelyek még nem tisztázottak.

Nincs nagyobb vétek, mint ha elhallgatnak, kiiktatnak megtörtént eseményeket - vélekedett. Kelemen Zénó, az Élet menete szobrának alkotója közölte: ez nem a holokauszt emlékműve, hanem egy pozitív üzenetet hordozó mű. Korábban a szobrászművész az MTI-nek azt mondta, hogy az emlékmű egyik fele a holokausztot idézi fel, a rajta lévő számok a haláltáborok lakóinak tetoválását szimbolizálják, a másik, ívelt, légiesebb része pedig Az Élet Menete Alapítványt jeleníti meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.