Kedvenc sárga virágaival búcsúztatják

Posztumusz regény jelenhet meg García Márqueztől

Posztumusz regény jelenhet meg a csütörtökön elhunyt Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai írótól, akitől Bartók Béla zenéjével és kedvenc sárga virágaival, a mexikói és a kolumbiai elnök jelenlétében vesznek búcsút hétfő délután Mexikóváros legrangosabb kulturális intézményében, a Szépművészeti Palotaként ismert színházban és operaházban.

2014.04.21 18:57MTI
Forrás: YouTube

Az író kiadója, a Random House közölte, hogy ha a család is beleegyezik, posztumusz megjelenhet Márquez utolsó, En agosto nos vemos (Augusztusban látjuk egymást) munkacímű regénye, amelyen a szerző már régóta dolgozott, és amely gyakorlatilag kész van.

A kiadó képviselője a kolumbiai rádiónak adott nyilatkozatában több részletet nem árult el, mint mondta, minden a család döntésén múlik. Az író hamvait helyi idő szerint hétfőn délután helyezik el a mexikóvárosi kultúrpalota előcsarnokában, ahol tisztelői három órán át róhatják le kegyeletüket ravatalánál.

A búcsúztatáson jelen lesz Enrique Pena Nieto mexikói és Juan Manuel Santos kolumbiai elnök is. Mint a kultúrpalotát működtető Nemzeti Szépművészeti Intézet (INBA) igazgatója elmondta, a magyar Bartók Béla zenéjével és a Kolumbiából származó, több stíluselemet vegyítő népszerű latin zenei műfaj, a vallenato dallamaival tisztelegnek a nagy író, a "zene fanatikusa" előtt, aki maga is énekelt és táncolt, amikor csak tehette.

A ravatalt sárga virágokkal díszítik fel, mert a sárga volt az író kedvenc virágszíne, kabátja hajtókájában is mindig egy szál sárga virágot viselt. Még mindig nem tudni, hol nyernek végleges elhelyezést a hamvai egy olyan írónak, aki Kolumbiában született és leginkább ottani élményeiből merített ihletet műveihez, de aki főleg Mexikóban élt és alkotott.

Lehetséges, hogy a hamvakat megosztják szülőföldje és választott hazája között. Kedden Kolumbiában a bogotai katedrálisban tartanak gyászszertartást, amelyet élőben közvetít a kolumbiai rádió és televízió. Az ottani búcsúztatáson egyebek közt Mozart Requiemjét adja elő a Kolumbiai Nemzeti Szimfonikus Zenekar.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.