A XX. század egyik legjelentősebb művésze

Az eddigi legnagyobb Sigmar Polke-retrospektív New Yorkban

Az eddigi legnagyobb retrospektív kiállítás nyílt meg a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) a nagyközönség által kevéssé ismert, szakmai körökben azonban a 20. század egyik legjelentősebb művészének tartott Sigmar Polke (1941-2010) műveiből.

2014.04.21 17:33MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Hatalmas tömeg tolongott a szombati megnyitón a rangos kiállítóhelyen, ahol egy egész emeletet szenteltek a német festő- és fotóművésznek. A múzeum közlése szerint ez az első olyan Polke-retrospektív, amely az alkotó teljes munkásságát bemutatja, a festményeken és fotókon kívül filmeket, grafikákat, nyomatokat és szobrokat is felvonultat.

Hasonlóan nagy teret eddig csak Richard Serra (2007) és Willem de Kooning (2010) kapott a New York-i múzeumban. A MoMA-retrospektívvel egyidejűleg Sigmar Polke korai rajzaiból nyílt kiállítás a manhattani Michael Werner Galériában.

"Polkét jól ismerik a múzeumok, a művészek és a gyűjtők, csak a nagyközönség körében nem talált még méltó elismerésre. A MoMA-beli kiállítás minden bizonnyal változtat ezen a helyzeten" - mondta a Wall Street Journal című lapnak Gordon VeneKlasen, a manhattani galéria igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.