Több mint 160 féle nedűt kóstolhatunk

Kilencven pincészet borai a Kékfrankos Most! kóstolón

Kilencven hazai és határon túli pincészet több mint 160 borán keresztül ad átfogó képet a legelterjedtebb magyar kékszőlőfajtáról a Kékfrankos Most! kóstoló a Winelovers csoport szervezésében április 30-án a budapesti New York Palotában.

2014.04.22 04:30MTI
freedigitalphotos.net/marin

"Szerettük volna, hogy a Furmint Február és az Olaszrizling Október után a kékfrankosról is szóljon egy hónap, ezért első ízben egész áprilison át tartó programsorozatot hirdettünk, melynek keretében a csatlakozó éttermek, pincék, szaküzletek országszerte kóstolókat, borvacsorákat tartanak, figyelmet szentelve ennek a szőlőfajtának.

A legtöbb kékfrankost felvonultató kóstolóra április 30-án kerül sor" - mondta el az MTI-nek Harsányi Dávid, a rendezvény egyik főszervezője. A kékfrankos a legelterjedtebb kékszőlőfajta Magyarországon, de nem csak a mennyiség szempontjából érdekes - emlékeztetett.

A magyar termelők régóta keresik azt a fajtát, amellyel külföldön is meg lehet mutatni az ország adottságait. Erre a kékfrankos alkalmas lehet, egyrészt mert nem igazán elterjedt a világban, leginkább a Kárpát-medencében és a régióban honos, így külföldön érdekes lehet.

Másfelől rendkívül változatos borokat tud adni, sokféle arcát tudja mutatni: lehet belől rosét, sillert, könnyű vöröset vagy testes, nagy vörösborokat is készíteni, ráadásul házasításokhoz is kiválóan alkalmas, nem véletlen, hogy a legtöbb bikavérnek kékfrankos az alapja - jegyezte meg.

Harsányi Dávid hozzátette: sokan azért kedvelik a kékfrankost, mert más kékszőlőkhöz, például a bordeaux-i fajtákhoz képest nem olyan magas a tannintartalma, de gyümölcsös jegyei miatt is lehet szeretni.

Azoknak, akik komolyabban érdeklődnek a borok iránt, azért érdekes fajta, mert a különböző terroirok jellegzetességeit is kiválóan be tudja mutatni, a könnyebb borok kedvelői pedig a friss, szép savszerkezetű kékfrankos rosékat élvezhetik.

A Kékfrankos Most! kóstolón a téma iránt komolyabban érdeklődők számára már valamivel dél után elkezdődnek a hazai és külföldi szakértők, illetve borászok által vezetett mesterkurzusok, 14 és 22 óra között pedig 90 pincészet több mint 160 tételével ismerkedhetnek meg a sétáló kóstoló látogatói.

Sopronról minden borkedvelőnek a kékfrankos jut eszébe, így a legnyugatibb magyar borvidék számos termelővel képviselteti magát, de nem hiányoznak majd a szekszárdi, az egri, a mátrai, a villányi, a balatoni, az alföldi pincészetek sem, lesznek továbbá kékfrankosok a somlói, a tolnai és az etyek-budai borvidékről is.

Bár nem egy nemzetközi kékfrankos találkozó létrehozása volt a cél, húsz borászat érkezik Burgenlandból, a felvidéki Bott Frigyes, a Kasnyik Pincészet és Mátyás András, valamint a partiumi Balla Géza révén pedig a határon túli magyar termelők is képviseltetik magukat - emelte ki a főszervező.

Harsányi Dávid elmondása szerint a Kékfrankos Most! rendezvénysorozatot ősszel az Olaszrizling Október második kiadása, valamint novemberben az első ízben megrendezett Bordó Blend követi majd. A Kékfrankos Most! tematikus hónapról és kóstolóról a kekfrankosmost.hu. honlapon találhatók részletes információk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.