Előtte tisztelgett Nagy-Britannia

II. Erzsébet királynő 88 éves

Új, hivatalos portréval és díszlövésekkel üdvözölte hétfőn Nagy-Britannia a 88. születésnapját ünneplő II. Erzsébet királynőt.

2014.04.21 15:58MTI
Forrás: YouTube

Az uralkodó születésnapját "hivatalosan", az évszázados hagyománynak megfelelően majd csak a júniusi színpompás katonai tiszteletadással ünnepli meg az ország, de a hétfői tényleges születésnapon a Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - mellett elterülő Green Parkban 41, a Tower erődjének tövében, a Temze partján 62 ágyúlövés jelezte az alattvalóknak az évfordulót.

A születésnap alkalmából az udvar új fotóportrét is közreadott a királynőről. A fekete-fehér kép a mosolygó uralkodót ábrázolja, többsoros gyöngynyaklánccal, gyémántokkal ékesített kitűzővel, de egyszerű öltözetben, királyi fejék nélkül.

A képet a 76 esztendős David Bailey, az egyik legnevesebb kortárs brit fotográfus készítette még márciusban a Buckingham-palotában. II. Erzsébet királynő nem csupán a nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodója, de az európai történelem legrégebbi monarchiájának, sőt - a pápaságot nem számítva - a legrégebben létező európai intézménynek az élén is áll.

A brit uralkodó az összesen 54 tagállamot számláló, zömmel az egykori brit gyarmatokból álló, önkéntes szerveződésű Nemzetközösség tagállamai közül - az Egyesült Királyság mellett - tizenötnek ma is az alkotmányosan elismert államfője, köztük olyan parányoknak, mint Tuvalu, és olyan földrésznyi óriásoknak, mint Kanada és Ausztrália.

A tavalyi születésnap óta két dédunokával is gyarapodott a királyi család; egyikük majdan a jelenlegi uralkodó utódja lesz a trónon. Vilmos herceg - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - és felesége, Katalin hercegnő első gyermeke, György herceg tavaly júliusban érkezett, és születése pillanatában - Vilmos és Károly mögött - a harmadik helyre került a trónutódlási sorban, saját nagybátyját, Harry herceget, Vilmos öccsét is eggyel hátrébb, a negyedik helyre utasítva.

Januárban Zara Phillips, II. Erzsébet királynő legidősebb leányunokája - az uralkodó egyetlen leányának, Anna hercegnőnek a lánya - leánygyermeknek adott életet.

A Mia Grace névre keresztelt kislány jelenleg a 16. helyen áll a trónöröklési sorrendben, vagyis nem valószínű, hogy az Egyesült Királyságnak az ő személyében valaha is lesz Mia Grace nevű királynője. Mia Grace szülei nem is törekszenek erre.

Jóllehet Zara Phillips is szerepel hivatalosan a trónutódlási sorban, a 33 éves kismamának - a brit lovassport neves és sikeres olimpikonjának - azonban nincs semmilyen királyi titulusa, ilyesmire kifejezetten nem is tart igényt, és mindent elkövet annak érdekében, hogy hétköznapi életet élhessen.

A trónutódlásról azonban egyelőre szó sem esik Nagy-Britanniában. Bár a királyi család tagjainak egészségi állapotáról a hagyományoknak megfelelően az udvar soha semmiféle részletet nem közöl, a brit sajtónak nyilatkozó bennfentesek egybehangzóan arról számolnak be, hogy II. Erzsébet királynő makkegészséges, és orvosi vélemények szerint semmi sem zárja ki, hogy egészségben megélje édesanyja, a 2002-ben, 102. életévében elhunyt Erzsébet anyakirálynő életkorát.

Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartja 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

Ahhoz, hogy II. Erzsébet királynő - aki 1952-ben, édesapja, VI. György király halála után lépett trónra - megdönthesse az üknagymama rekordját, az kell, hogy 2015. szeptember 11-én, 90. életévében is még ő üljön az Egyesült Királyság trónján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.