Egyenesen a világűrbe

60 ezer dollárt ért a laptop, amelyről először küldött e-mailt Bill Clinton

60 667 dollárért (13,5 millió forintért) kelt el egy internetes liciten az a hordozható számítógép, amelyről 1998 novemberében Bill Clinton akkori amerikai elnök az első hivatalos e-mailjét küldte, egyenesen a világűrbe.

2014.04.18 18:43MTI
freedigitalphotos.net/patrisyu

Az RR Auction bostoni aukciósház nem árulta el a még működőképes Toshiba márkájú, Satellite Pro 435CDS típusú gép új tulajdonosának nevét. A szürke laptop merevlemezén ma is megtalálható Bill Clinton és John Glenn asztronauta levelezése.

Glenn a Discovery űrhajó fedélzetén tartózkodott a világűrben, innen írt levelet az amerikai elnöknek, aki épp Arkansas államban tartózkodott barátainál. A hordozható számítógép a Fehér Ház orvosáé, Robert Darlingé volt, aki kölcsönadta Clintonnak, amikor az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) arról tájékoztatta az elnököt, hogy Glenn szeretne vele e-mailt váltani az űrből.

Clinton azonnal meg akarta kapni az üzenetet, és ehhez az egyetlen kéznél lévő gépet használta: Darling laptopját. "Ez az első alkalom számomra, hogy a világűrből írok egy elnöknek, és minden bizonnyal önnek is ez az első, hogy egy űrrepülőgépből kap e-mailt" - írta az akkor 77 éves Glenn a levelében.

"Hillary és én nagyon örültünk, hogy láthattuk az indulást" - válaszolta az elnök, a Discovery űrhajó pár nappal korábbi felszállására utalva. "Nagyon büszkék vagyunk Önre és az egész legénységre, na meg persze egy kicsit irigyek is" - írta Clinton.

A laptop 2000-ben való eladása előtt Darling gondoskodott arról, hogy megőrizze a történelmi email-váltást a gép merevlemezén, és még egy másolatot is készített róla, minden más adatot pedig eltüntetett a masináról.

Az aukciósház Darling jegyzetével együtt kínálta árverésre a laptopot. Mint azt az orvos megjegyezte, Clinton "a jelek szerint nagyon élvezte a dolgot, különösen akkor, amikor megnyomta a küldés gombot, és tudatosult benne, hogy abban a pillanatban az üzenete keresztülhasít a kibertéren, egyenesen a világűrbe".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.