69 éves volt

Elhunyt Kerekes Gábor fotográfus, érdemes művész

Életének 69. évében, hosszú betegség után szerdán Budapesten elhunyt Kerekes Gábor Balázs Béla-díjas fotográfus, érdemes művész.

2014.04.18 13:13MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

Generációjának máig aktívan dolgozó, meghatározó fotóművésze, a későbbi nemzedékek számára is példamutató megújulással rendelkező különleges tehetségű alkotóművésze volt - olvasható a Magyar Fotóművészek Szövetségének honlapján (fotomuveszek.hu) közzétett gyászhírben.

Kerekes Gábor a mai magyar fotográfia nemzetközi szinten is egyik legsikeresebb alkotója volt. Pályája kezdetén a Budapesti Fényképész Szövetkezetnél, majd a Vasipari Kutatóintézetnél volt fényképész, 1985-től a Képes 7, 1990-től a Képes Európa fotóriportere, majd szabadúszó. 1981-ben a Dokumentációs csoport egyik alapítója, 1986-tól a Fiatal Fotóművészek Stúdiója művészeti vezetője.

Kerekes Gábor a magyar fotográfia reprezentáns képviselője, európai és amerikai galériák rendszeres kiállítója volt. Sajátos vizuális stílust és iskolát teremtett, melyet oktatómunkájában is képviselt. 1990-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 2009-ben pedig érdemes művész címet kapott több évtizedes művészi és művészetoktatói tevékenysége elismeréseként.

Főbb művei közé tartozik a Hetvenes-nyolcvanas (2004) és az Elszállás (2008) című.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.