García Márquez halála

Testvérei Kolumbiában szeretnék eltemettetni García Márquezt

Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a mágikus realizmus legnagyobb mesterét választott hazájában, Mexikóban elhamvasztják és hétfőn Mexikóvárosban, az ország első számú kulturális központjában búcsúztatják.

2014.04.18 10:17MTI
Forrás: youtube.com

Testvérei szülőföldjén szeretnék eltemettetni a csütörtökön, 87 évesen elhunyt Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai írót, de egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a mágikus realizmus legnagyobb mesterét választott hazájában, Mexikóban elhamvasztják és hétfőn Mexikóvárosban, az ország első számú kulturális központjában búcsúztatják.

"Gabito kolumbiai, ehhez nem fér kétség. Haza kell hozni, és itt eltemetni, ezen a földön, amely megihlette fő művei megírására" - jelentette ki a kolumbiai rádióban az elhunyt író egyik nőtestvére, a tanári képzettségű Aida García Márquez, aki tavaly családi históriákkal fűszerezett könyvet jelentetett meg világhírű fivéréről. A húg hangoztatta, hogy szüleik halála után Gabriel lett a "nagy testvér", aki semmit sem tagadott meg tőlük, nagyon jó volt hozzájuk, "érzékeny és alázatos" volt.

Gabriel García Márquez volt a legidősebb a 11 testvér között, aki közül ketten már korábban elhunytak: 2001-ben a szintén író Eligio García Márquez, idén pedig Gustavo García Márquez, aki Kolumbia venezuelai konzulja volt.

Aida García Márquez is elismerte azonban, hogy bátyjuk temetését illetően a végső szó kimondása annak özvegyét, Mercedes Bachát és két fiát, Gonzalót és Rodrigót illeti.

A kolumbiai kormány felajánlotta a családnak az elnöki különrepülőgépet arra az esetre, ha úgy döntenének, hogy Kolumbiában helyezik végső nyugalomra az író földi maradványait. Ha a temetést Mexikóban tartják, akkor Juan Manuel Santos elnök utazik el oda, közölték.

Kolumbiában háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el Gabriel García Márquez emlékére. Az intézkedést Juan Manuel Santos államfő jelentette be a televízióban, és utasítást adott, hogy eresszék félárbocra a nemzeti lobogót minden közintézményben. "Gabriel García Márquez tiszteletére elrendeltem, hogy tartsunk gyászt három napig. Egész Kolumbia sokkal tartozik neki. Hangot adott a hallgatásunknak és nagyszüleink legendáinak" - mondta az elnök, hozzátéve, hogy García Márquez "támogatta az igazság ügyét" és "az ország békéjén dolgozott".

A Karib-tenger kolumbiai partján, egy Aracataca nevű faluban, Magdalena tartományban született író 1961-ben Mexikóban telepedett le, bár felváltva hosszabb ideig tartózkodott a kolumbiai Cartagenában, a spanyolországi Barcelonában és a kubai Havannában is. Az utóbbi években már teljes visszavonultságban élt mexikóvárosi otthonában, ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, a sajtónak még ilyenkor sem nyilatkozott.

A mexikói Szépművészeti és Irodalmi Nemzeti Intézet (INBA) közben Mexikóvárosban, a családra hivatkozva bejelentette, hogy García Márquezt "szűk körben" elhamvasztják, és hétfőn 16 órától az ország első számú kulturális központjában, az eredetileg operaháznak épült Palacio de Bellas Artes-ben búcsúztatják, amelyen tisztelői leróhatják kegyeletét. A "temetésen" nem lesz gyászszertartás a közlés szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.