130 éve született a művész

Megújul a Göcseji Múzeum Kisfaludi-terme

Kisfaludi Strobl Zsigmond kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész születésének 130. évfordulója alkalmából mintegy 30 millió forintot fordítanak a nevét viselő kiállítóterem átépítésére Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban.

2014.04.16 00:30MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Gyutai Csaba, a város polgármestere elmondta: a Kisfaludi Strobl Zsigmond-terem felújítása fontos a város kulturális élete szempontjából. Az impozáns kiállítóterek alkalmat teremtenek országos gyűjtemények fogadására is.

Kisfaludy emlékét megőrizve a zalai megyeszékhelyen olyan kiállítótér formálódik, amely művészeti értékeivel jelentős kulturális szerepet tölthet be Európa térképén.

Vigh László fideszes országgyűlési képviselő kiemelte: a parlament feladata, hogy minden forrást, lehetőséget megragadjon a fejlesztésekre, a kultúrát, az épített emlékeket meg kell őrizni az utókor számára. Kaján Imre megyei múzeumigazgató arról beszélt, hogy a fejlesztés során a korábbi sötét fogadóhelyiségből egy gyönyörű, egységes tér jön majd létre, a régi, múzeumhoz méltatlan vizesblokkokat kicserélik.

A Kisfaludy-kiállítás kétszer akkora területen kap helyet, mint korábban, a szobrok így új megvilágítással méltóbb körülmények közé kerülnek. A beruházás költségvetése mintegy 30 millió forint, amelyhez 20 millió forintot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) múzeumfejlesztési pályázatán nyert el az intézmény, az önerőt pedig a város, valamint a múzeum biztosította.

A Kisfaludi-termet 1976-ban adták át a Göcseji Múzeumban, az eltelt évtizedekben jelentős felújítás nem történt. A nyertes projekt keretében lehetőség nyílik a kiállítótér felújítására, így a zalai születésű Kisfaludi Strobl Zsigmond életművét méltó körülmények között tudják bemutatni.

A megújuló állandó kiállításon a jelenlegi 41 alkotásból 24-et mutatnak be. Markánsabb, az alkotásokat térben jobban megjelenítő tárlat kialakítására lesz majd lehetőség, és a jelenleginél sokkal több információ jelenik meg a szobrokról is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.