Gyilkosság Pacotban

Játékfilm készül a haiti földrengésről

Játékfilmet készít Haiti elismert filmrendezője a szigeten 2010-ben pusztító földrengésről, a produkció a katasztrófát követő hetek emberi drámáit ábrázolja.

2014.04.15 03:22MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Idea go

A Franciaországban élő Raoul Peck a héten kezdi el a produkció forgatását. A Murder in Pacot (Gyilkosság Pacotban) című film forgatókönyve a jól ismert "idegen érkezik a városba" sémát használja. A film egy jómódú család történetére koncentrál, amelynek házát szinte teljesen lerombolja a katasztrófa. Hogy pénzhez jussanak, a megmaradt szobát kiadják egy idegennek, ők pedig a szolgák traktusában húzzák meg magukat.

Bérlőjük egy segélymunkás, akit a jó szándék vezet. Ott-tartózkodása során összeismerkedik egy elragadó kamaszlánnyal, aki a közelben lakik. Ahogy a cím is elárulja, a film valaki számára tragikusan végződik. Peck, aki korábban a haiti diktatúráról (L'homme sur les quais), valamint a ruandai népirtásról (Április Ruandában) is készített filmet, ezúttal nem a társadalom legszegényebb rétegének szenvedését ábrázolta, inkább az érdekelte, mi lett a tehetősebb rétegekkel a katasztrófa után.

A produkció sztárja két francia színész, Alex Descas és Thibault Vincon, de feltűnik a nigériai-német dalszerző, Ayo is, továbbá Lovely Kermonde Fifi haiti színésznő is szerephez jutott. A forgatókönyvet a rendezővel együtt Lyonel Trouillot haiti költő, regényíró készítette. Peck, aki a kilencvenes években kulturális miniszter is volt Haitin, jelenleg egy rangos francia filmiskola, a La Fémis elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.