Háborús bűnök

Ajándékba kapták, mégis visszaadják

Visszaszolgáltatja eredeti tulajdonosa örököseinek egy nácik által elrabolt festményt a Bécsi Filharmonikusok, amely 1940-ben kapta ajándékként a képet a francia tábori rendőrségtől.

2014.04.14 02:30MTI

Paul Signac neo-impresszionista művész Port-en-Bessin című festménye Marcel Kochnak, a második világháborús francia ellenállás egy kiemelkedő alakjának a tulajdonában volt. A képet 1940-ben foglalták le a nácik Kelet-Franciaországban, majd a térségben akkor vendégszereplésen fellépő bécsi zenekarnak ajándékozták - jelentette be közleményben a Bécsi Filharmonikusok.

A zenekar az 1980-as évek óta kereste a festmény egykori tulajdonosát, akit csak mostanra sikerült Sophie Lillie művészettörténésznek azonosítani, és az örökösök nyomára bukkanni.

"Évek óta próbálkozunk feltárni a Bécsi Filhamonikusok múltját, és szembenézni azzal a kötelezettségünkkel, hogy jóvátegyük a történelmi igazságtalanságokat... Ennek a képnek a restitúciója nagyon fontos a zenekar számára" - hangsúlyozta Clemens Hellberg, a Bécsi Filharmonikusok igazgatója.

Marcel Koch örökösei egy későbbi időpontban kapják vissza a festményt egy ünnepélyes ceremónia keretében.

A nemzetiszocializmus alatti múlttal való szembenézés szellemében a Bécsi Filharmonikusok tavaly visszavonták a zenekari kitüntetéseket hat magas rangú náci illetékestől, és történészek segítségével tárták fel a zenekar tevékenységét a nemzetiszocializmus idején. Egy éve közzétett jelentésükből kiderült, hogy a zenekar zenészeinek csaknem fele volt a náci párt tagja 1933 és 1945 között. 1945 után nem történt meg a "nácitlanítás". A tanulmányból az is kiderült, hogy 1938-ban valamennyi zsidó származású művészt elbocsátották a filharmonikusoktól.

A zenekar közölte, hogy folytatja a kutatásokat az egykoron hozzákerült hangszerek eredetét illetően is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.