Sotheby's

25 millió dollárt ér Jeff Koons Popeye-szobra

A népszerű képregényfigurát ábrázoló, több mint két méter magas szobor egy háromdarabos sorozat része.

2014.04.13 23:30MTI
Forrás: youtube.com

Jeff Koons 25 millió dollárra (5,5 milliárd forintra) becsült nagyméretű Popeye-szobra és Andy Warhol hat önarcképe is szerepel a Sotheby's aukciósház tavaszi modern művészeti árverésén, amelyet május 14-én tartanak New Yorkban.

A népszerű képregényfigurát ábrázoló, több mint két méter magas szobor egy háromdarabos sorozat része. Jeff Koons 2002-ben kezdett bele a szériába, amelynek másik két darabja Larry Gagosian műkereskedő, illetve Steven A. Cohen milliárdos hedge-fund menedzser birtokában van.

Az árverésen szereplő példány 2009 és 2011 között készült, és a The New York Times szerint mindössze egy alkalommal szerepelt a nagyközönség előtt egy két évvel ezelőtti frankfurti kiállításon. A szobor a legismertebb pózában ábrázolja Popeye-t: a tengerész bal karjának muszkliját mutatja, jobb kezében pedig spenótkonzerv látható.

"A pop-art története Popeye-jel kezdődik és ér véget" - idézte az aukciósház közleménye a Sotheby's kortárs művészeti részlegének társigazgatóját. Alex Rotter kitért arra, hogy a képregényhős már Roy Lichtensteint és Andy Warholt - a pop-art talán két legismertebb alakját - is megihlette az 1960-as években, fél évszázaddal később pedig Jeff Koons is ábrázolta.

A Sotheby's kínálatában Warhol egy hat önarcképből álló sorozata is szerepel 1986-ból, a művész halálát közvetlenül megelőző hónapokból. Az együttesen megvásárolható művek értékét 25-35 millió dollárra becsülik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.