A költészet napján

Nagy érdeklődés mellett zajlik a Versmaraton

Nagy érdeklődés mellett zajlik az egész nap tartó Versmaraton a Thália Színház Mikroszínpadán, ahol mintegy 70 kortárs költő olvassa fel verseit a költészet napján, József Attila születésének évfordulóján.

2014.04.11 14:58MTI
freedigitalphotos.net/dan

A Magyar Rádió nonprofit Zrt., a Magyar Napló Kiadó, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szervezésében megvalósuló, este 11-ig tartó Versmaratonon Az év versei 2014 című kötet szerzőit ismerheti meg a közönség.

Az esemény a Magyar Napló Kiadónál Csontos János szerkesztésében megjelent kötetet bemutatója is egyben. Oláh János költő, író, a hagyományosan a költészet napjára megjelenő kötet kiadójának vezetője az MTI-nek elmondta: a tavalyi év válogatása, 100 költő versei jelennek meg a kötetben.

Arról beszélt, hogy az immár negyedik alkalommal szervezték meg a Versmaratont, amelyet első alkalommal a Magyar Rádió Márványtermében, azóta pedig a Thália Színházban rendeznek meg. Mint mondta, a költészet napján mindig sok a versműsor, de élő költőtől szinte alig hangzott el vers.

A felolvasással arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a mai költészet is létezik, kortárs költők is írnak verseket, nem is rosszakat. Oláh János elmondta: úgy döntöttek, hogy a költők saját maguk mondják el verseiket, ne színészek előadásában hangozzanak el a művek.

Ha rosszabbul is mondja a szerző versét egy színésznél, az az értelmezési módszer, ahogy ő felolvassa, akkor is fontos kordokumentum - emelte ki.

"Az volna az igazi, ha legalább egy évben egyszer a költők is - ha nem is közvetlenül találkoznak egymással, de - egy rendezvényen lépnek fel" - mondta. Mint felidézte, 12 éve szerkesztik Az év versei kötetet, amelybe a magyar nyelvterületen megjelenő, mintegy 40 irodalmi lapban közölt versek legjobbjait választják be minden évben.

Azon gondolkodtak, hogy milyen könyvbemutatót tartsanak, ekkor jutott eszükbe, hogy mindenki felolvashatná a versét, csakhogy az legalább fél napig tart. Ekkor keresték meg a Magyar Rádiót, amely az esemény mellé állt. Mint Oláh János kiemelte, ez nagy segítség, mert ezáltal jóval nagyobb nyilvánosságot kaptak. A közmédia segítségével vált jelentős rendezvénnyé a Versmaraton - hangsúlyozta.

A programmal lehetőséget szeretnének biztosítani arra is, hogy egy-egy tanórán megismerkedhessenek a diákok a mai magyar költészettel. A diákok is bekapcsolódhatnak az idei programba, amelyet a tanórákhoz igazítva 45 perces blokkokra tagoltak. Az ingyenesen látogatható eseményt az interneten is követhetik az érdeklődők.

A program a mediaklikk.hu oldalon még 60 napig elérhető lesz. A Versmaratonon egy közös vers is születik: az elsőként felolvasó költő írja a kezdő sort, majd a fellépők egy-egy sorral folyamatosan bővítik a költeményt, este pedig a teljes mű elhangzik.

A színpadi fellépés után a Thália Színház látványstúdiójában is beszélgetnek a költőkkel, akik ez alkalommal a verseik közül a kedvencüket olvashatják fel. A műsorba a Kossuth Rádió élőben többször bekapcsolódik, valamint a közmédia televíziós csatornáinak kulturális műsorai is beszámolnak a Versmaratonról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.