114 éve született

Márai Sándorra emlékeztek az I. kerületben

A 114 éve született Márai Sándorra emlékezett a Budavári Önkormányzat az író egykori, I. kerületi házánál pénteken. Az ünnepséget követően levetítették az In memoriam Márai című filmet a Tabán Moziban.

2014.04.11 13:32MTI
freedigitalphotos.net/antpkr

Isten arra választotta ki a költőket, hogy összefoglalják a bennünk terjengő káoszt, hiszen "az igazi verssorok mindig olyan világot fognak össze, amit nem lehet elmondani, ami olyan szövevényes, olyan bonyolult és összefoghatatlan, hogy verssé kell oldani" - fogalmazott Pozsgai Zsolt író, rendező a költő emléktáblájánál, a Mikó utca és a Logodi utca sarkán tartott megemlékezésen.

Pozsgai Zsolt szerint Márai költő volt, hiába írta sokszor prózában a műveit. "Márai Sándor, akinek egykori házánál és szobránál állunk, soha nem volt megelégedve saját sorsával, a magyar sorssal, átkozott, sírt, gyötrődött. Mondjuk neki most azt, amit Lola, a halálig hű feleség mondhatna: Sándor, nyugodj meg! Olvassák a verseidet, kívülről fújják a műveidet, és könyveid ott vannak a polcokon, otthonokban, könyvtárakban, a világhálón" - fogalmazott az író.

Szabó Sipos Barnabás színművész A gyertyák csonkig égnek című műből adott elő részletet, majd az emlékezők elhelyezték koszorúikat az emléktábla, illetve az író szobra előtt. A program a Tabán moziban folytatódott, ahol az In memoriam Márai című filmet vetítették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.