68 éves korában

Elhunyt Sue Townsend

Könyvsorozatának első része, A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója 1982-ben jelent meg először, az utolsó, nyolcadik kötet, az Adrian Mole folyó ügyei, amelyben a főhős már 39 éves, 2009-ben látott napvilágot.

2014.04.11 10:22MTI
Forrás: Freedigital

Hatvannyolc esztendős korában, rövid betegség után elhunyt Sue Townsend brit írónő, a népszerű Adrian Mole-könyvek szerzője.

A család tájékoztatása szerint az írónő csütörtökön halt meg otthonában - közölte pénteken a BBC News.

Könyvsorozatának első része, A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója 1982-ben jelent meg először, az utolsó, nyolcadik kötet, az Adrian Mole folyó ügyei, amelyben a főhős már 39 éves, 2009-ben látott napvilágot.

A cukorbetegsége miatt évekkel ezelőtt megvakult Townsend nagy népszerűségre tett szert a tinédzser Adrien Mole-ról szóló könyvekkel. A főhős sorsát a Margaret Thatcher-korszakban is tovább követte, és érett felnőttként a Tony Blair-érában is találkozhattak vele az olvasók.

Az írónő egy interjújában úgy fogalmazott: sok szempontból saját élményeit tükrözik főszereplőjének történetei.

Tavaly az Oxford Irodalmi Fesztiválon arról beszélt, hogy a következő Adrian Mole-könyv kiadását egészségi állapota miatt el kellett halasztani.

Cukorbetegségét 1980-ban állapították meg, 2009-ben veseátültetésen esett át, 2012 decemberében pedig szélütést szenvedett.

Halálát sok ismert kollégája és barátja gyászolta a Twitteren. Danny Wallace komikus és író a BBC-nek arról beszélt, hogy bár sohasem érdekelték a könyvbemutatók, ha Townsendnek abban a városban volt bemutatója, ahol ő is éppen tartózkodott, mindig elment rá. "Hihetetlenül aranyos volt a fiatal olvasóival, a könyvei mind megvannak nekem otthon, dedikálva. Olyasmiket írt bele, hogy Danielnek a 43 éves Sue Townsendtől vagy a 45 és fél éves Sue Townsendtől" - emlékezett.

Stephen Mangan, aki a könyvekből készült tévésorozatban alakította Adrian Mole-t, Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: "Nagy szomorúsággal értesültem Sue Townsend haláláról. Az egyik legkedvesebb, legmulatságosabb és legbölcsebb ember, akit ismertem."

Townsend 1946-ban született Leicesterben, szülővárosában élte le életét, és regényei helyszínének is azt választotta. Az első két Adrian Mole-kötete a nyolcvanas években a bestsellerlisták csúcsára került, és a sorozat többi darabja is sikert aratott. 1993-ban jelent meg The Queen and I (A királynő és én) című regénye. A könyvei többségét színpadra is adaptálták, az Adrian Mole-történetek emellett a rádióban és a televízióban is életre keltek.

Az írónő munkásságát a Leicester Egyetem tiszteletbeli diplomával ismerte el és 2008-ban az egyetem tiszteletbeli oktatójának nevezték ki. Díszdoktori címet adományozott neki a Loughborough Egyetem, és a Királyi Irodalmi Társaság is a tagjává választotta. 2009-ben Leicester városa a Honorary Freedom of Leicester kitüntetéssel jutalmazta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.