Zalaegerszegen

Keresztury Dezső-emlékév lesz a költő szülővárosában

A város méltóképpen kívánja megünnepelni Keresztury Dezső (1904-1996) születésének 110 éves évfordulóját.

2014.04.10 23:30MTI

Konferenciát, kiállítást, egész estén át tartó felolvasóestet tartanak Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából szülővárosában, Zalaegerszegen - hangzott el az emlékév programjait ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere kiemelte: a város méltóképpen kívánja megünnepelni Keresztury Dezső (1904-1996) születésének 110 éves évfordulóját. A 2014-es évet a város emlékévvé nyilvánította, a költségvetésből 2 millió forinttal támogatják az ehhez kapcsolódó programokat.

A Széchenyi-díjas író, költő tiszteletére a József Attila Városi Könyvtár online vetélkedőt hirdetett, amelynek az eredményhirdetésére csütörtökön került sor. A kezdeményezés célja az volt, hogy a középiskolás korosztály megismerje a huszadik század egyik legkiválóbb gondolkodójának, tudósának életútját, munkásságát. Április 30-án - halálának napján - költeményeiből, prózai műveiből egész estés felolvasást, virrasztást tartanak.

A Zrínyi Miklós Gimnáziumban, amely az idén ünnepli fennállásának 120 éves jubileumát, találkozót szerveznek az iskola Keresztury-díjas növendékeinek. Az elismerést az irodalom területén, valamint a tanulmányi versenyeken kiemelkedő eredményt elért diákoknak adományozták, a zeneművészetben nyújtott teljesítményt pedig Keresztury Mária-díjjal ismerték el - közölte Balaicz Zoltán.

Hozzáfűzte: a fiatalok javaslatára a zalaegerszegi diákönkormányzat felajánlotta, hogy megújítják a Keresztury Dezső teret, rendbe teszik a zöld területet és a szobor környékét.

Gyimesi Endre, a Keresztury Emlékbizottság elnöke emlékeztetett: a városban már Keresztury életében létrehozták a kuratóriumot, amely a városnak ajándékozott dokumentumokat gondozta. Keresztury halála után a kuratórium emlékbizottsággá alakult, feladatuk, hogy továbbra is megőrizzék az alkotó hatalmas és gazdag életművét, és szülővárosába hozzák és megismertessék a zalaegerszegiekkel az eddig kevésbé ismert dokumentumokat is.

Az elnök szólt arról is, hogy Németh János Kossuth-díjas keramikusművész domborművet készít a költő tiszteletére. Az alkotás kifejezi a szülőföldhöz való kötődést; az agyag felületen a költő Dunántúli hexameterek című versének utolsó sora olvasható. A prototípusa már elkészült, a Gönczi Galéria nemrégiben nyílt tárlatán látható.

A dombormű a megyeszékhelyen, a Mártírok út és a Kazinczi út sarkán található, Keresztury születésének évében épült ház falára kerülhet majd. Ha a város megszerzi az épület tulajdonjogát, az emlékbizottság kezdeményezi annak átalakítását. Az emlékházban bemutatható lenne Keresztury Dezső, Gábor Miklós Kossuth-díjas magyar színművész és Ruszt József színigazgató, rendező élete és munkássága. Így a már meglévő Bartók Béla úti Keresztury-ház mellett a belvárosban is létrejöhetne egy zarándokhely - hangsúlyozta a bizottság elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.