96 szurkoló vesztette életét

Szimfónia a hillsborough-i futballtragédia áldozatainak emlékére

Szimfónia komponálására kapott megbízást Michael Nyman, a zenemű annak a 96 liverpooli futballszurkolónak állít emléket, akik életüket vesztették az angol labdarúgás legszörnyűbb tragédiájában a Hillsborough Stadionban.

2014.04.10 10:36MTI
freedigitalphotos.net/antpkr

A Sympony No.11: Hillsborough Memorial című műben elhangzik a sheffieldi Hillsborough Stadionban elhunytak neve, akik 1989 áprilisában a Liverpool-Nottingham Forest mérkőzésre érkeztek, ám a túlzsúfolt nézőtéren kialakult tülekedésben meghaltak.

A meccset hat perc után lefújták. A Liverpool Biennial művészeti fesztivál szervezői elmondták, hogy a szimfónia július 5-én csendül fel a Liverpool Székesegyházban a Királyi Liverpooli Filharmonikus Zenekar közreműködésével.

Joe Anderson, a város polgármestere szerdán arról beszélt, hogy a mű különleges példája annak, amikor "a művészet segít rávilágítani azoknak a méltóságára és bátorságára, akik a 96 áldozatnak akartak igazságot szolgáltatni". Az áldozatok családtagjai sokáig harcoltak, hogy bebizonyítsák, a hatóságok hibái vezettek a tragédiához.

A sheffieldi bíróság azonban vádemelés nélkül zárta le az ügyet 1990-ben. Egy halottkém az ügyben új vizsgálatot folytat. Az 1600 ember befogadására alkalmas szektorokba mintegy háromezer szurkolót engedtek be, a meccs kezdete előtt hirtelen betóduló drukkerek a pályát védő rácshoz szorították az elöl lévőket.

Akiknek nem sikerült a rácson átmászni, azokat agyonnyomta és eltaposta a tömeg. A tragédiának több száz sebesültje is volt. A futballtragédia 25. évfordulóján, a hét végén Anglia-szerte hétperces késéssel kezdődnek a mérkőzések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.