Katarban

A sivatag kellős közepén emeltek gigantikus műalkotást

A sivatag kellős közepén állították fel Richard Serra amerikai szobrász négy acéllemezből álló gigantikus installációját Katarban, amely szeretne a térség művészeti központjává válni.

2014.04.09 22:55MTI

A 15-17 méter magas "szobrok" a fővárostól, Dohától mintegy 60 kilométerre törnek az égnek, egyetlen aszfaltút sem vezet a közelükbe.

A Kelet-nyugat/Nyugat-kelet elnevezésű kompozíció az alkotó szerint az "e tájtól keletre és nyugatra elterülő tengereket kötik össze".

A főleg fém, acél és ólom alkotásairól ismert amerikai művész, akinek szerdán Dohában nyílt kiállítása, elmondta, hogy számos helyet keresett fel a sivatagban egy beduin társaságában, s neki épp ez a hely tetszett meg.

Az állandó sivatagi szabadtéri műalkotást a nemzetközi műkincspiac legbefolyásosabb embereként ismert al-Majassza bin Hamad ász-Száni, a katari uralkodó 31 éves lánytestvére, a Katari Múzeumi Hatóság vezetője rendelte meg.

Nyugati lapok szerint válogatja és szerzi be a műveket a Jean Nouvel francia építész által tervezett és a tervek szerint 2014 év végén megnyíló Katari Nemzeti Múzeum gyűjteményébe.

Az ő kezdeményezésére került a dohai klinikai központ elé Nagy-Britannia legdrágább élő művésze, Damien Hirst óriásszobor-installációja is, A csodálatos utazás, amelynek 5-11 méter magas 14 monumentális darabja 9-28 tonnát nyom.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.