Történelmi kövek

Három ritka gyémántot árvereznek el Genfben

Három ritka gyémántot, köztük egy történelmi, a Szövetségesek második világháborús diadalának emléket állító drágakövet árverez el májusban a Sotheby's aukciósház.

2014.04.07 23:30MTI
A Victory Diamond

A 31,34 karátos, gyűrűbe foglalt fehér Győzelem gyémánt (Victory Diamond) színét tekintve a legjobb, azaz D (színtelen) besorolású. Tisztaságát nézve a VVS2 kategóriába tartozik, vagyis csak "nagyon nagyon apró zárványok" vannak benne - újracsiszolás után azonban átsorolhatnák a belül tökéletes kategóriába -, típusát tekintve pedig IIa besorolású. A természetes gyémántoknak mindössze 1-2 százaléka tartozik ebbe az osztályba - például a Koh-i-Noor-gyémánt. Ennél csak egy magasabb kategória van, a IIb típus, amely a természetes gyémántok 0,1 százalékának leírására szolgál.

A drágakő az Afrikában valaha talált harmadik legnagyobb nyersgyémántból származik, amely csiszolatlanul még 770 karátos - 154 grammos - volt. 1945. január 6-án találták Sierra Leonéban, a Woyie folyóban, akkoriban az volt a legnagyobb hordalékos nyersgyémánt a világon, és csak 25 év elteltével találtak nagyobbat, a 968,9 karátos Sierra Leone Csillagát.

A követ a Diamond Company vásárolta meg, majd 1947-ben bemutatta a székházában abból az alkalomból, hogy Mária brit királyné ellátogatott a vállalathoz. Két évvel később a nagyközönség is megcsodálhatta, 1953-ban pedig a Briefel and Lemer cég kapott megbízást arra, hogy feldarabolja az óriási gyémántot. A 770 karátból harminc darab, összességében 282,36 karátos drágakő lett. Közülük tíz 20 karátosnál nagyobb volt. A legnagyobb (31,35 karátos) a Győzelem nevet kapta a Szövetségesek második világháborúban aratott diadala emlékére.

A lépcsős csiszolású fehér gyémánt Jay Gould vasútmágnás menyéhez, a műkincs- és ékszergyűjteményéről híres Florence J. Gouldhoz került. A társasági és a kulturális életben híres nő a férjétől, Frank Jay Gouldttól kapta ajándékba. Miután 1983-ban meghalt, javait elárverezték New Yorkban. Ékszerkollekciója akkoriban rekordot jelentő nyolcmillió dollárért kelt el. A Sotheby's most 4,9 és 7,9 millió dolláros összeget (1-176 milliárd forintot) remél a gyűrűért.

A Vivid Yellow

A május 13-ai aukció fénypontjának és minden bizonnyal a legdrágább tételének ígérkezik a Graff Vivid Yellow nevű nárciszsárga gyémánt, egy szintén gyűrűben foglalt 100,09 karátos kivételes darab. A drágakő a legnagyobb élénk fantázia sárga gyémántok közé tartozik, értékét pedig 14,8 és 24,9 millió dollár (3,3-5,55 milliárd forint) közé taksálják.

Ugyancsak Graff-gyémánt a kalapács alá kerülő harmadik ritkaság is: a 103,46 karátos briliáns az egyik legnagyobb ismert kerek gyémánt. A Sotheby's 3,5-5 millió dolláros összeget (781 millió-1,11 milliárd forintot) remél érte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.