Plusz egymillió dán koronát

Michael Haneke filmrendező kapja a rangos dán Sonning-díjat

A Szerelem című Oscar- és Arany Pálma-díjas film rendezője, Michael Haneke kapja a Sonning-díjat, Dánia kétévente odaítélt legrangosabb kulturális elismerését és a vele járó egymillió dán koronát.

2014.04.04 02:30MTI
freedigitalphotos.net

Ib Bondebjerg professzor, a zsűri tagja egyedülállónak nevezte a 72 éves osztrák rendező munkásságát. Haneke megújította a film nyelvezetét, és fontos egzisztenciális, társadalmi kérdésekre hívta fel nemcsak az európai, hanem a kontinensen kívüli közönség figyelmét is - fejtette ki.

A Sonning-díj a legrangosabb dán elismerés, amellyel az európai kultúra szolgálatát jutalmazzák az északi országban. Az 1879 és 1937 között élt C. J. Sonning író, kiadó alapította és kétévente a névadó születésnapján, április 19-én adják át.

Korábban három osztrák kapta meg: 1965-ben Richard Nikolaus Coudenhove-Kalergi író, 1973-ban Karl Popper filozófus, 1979-ben pedig Hermann Gmeiner, az SOS Gyermekfalvak alapítója. Legutóbb - 2012-ben - Orhan Pamuk Nobel-díjas török írót jutalmazták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.