A színházi világnapra készülnek

Shakespeare-t játszanak szíriai menekült gyerekek

Shakespeare Lear királyát próbálja mintegy száz, a szíriai polgárháború elől elmenekült gyermek a jordániai sivatagban felállított nagy sátorban.

2014.03.26 11:36MTI

A március 27-re, a színházi világnapra tervezett bemutatóra a gyermekek meghívták Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, Angelina Jolie amerikai színésznőt és Zinédine Zidane labdarúgót is. Navvar Bulbul szíriai színész több mint két hónapja igyekszik felhívni a figyelmet az észak-jordániai Zaatariban lévő menekülttáborban élő gyermekek sorsára.

"Megpróbálom visszaadni a nevetést és az örömöt a gyermekeknek, hogy segítsem őket az önkifejezésben" - mondta Bulbul, aki több szíriai népszerű szentimentális sorozatban játszott, és azért kellett elhagynia hazáját, mert részt vett a Bassár el-Aszad elnök elleni tüntetésekben. Jordániában félmillió szíriai menekült él, közülük százezren (mintegy ötvenezer gyermek), a hatalmas zaatari menekülttáborban.

A nevetés, az öröm és a gyermeki ártatlanság aligha szerepel a két lánya által elárult Lear király történetében. Madzsd Ammari, aki tavaly érkezett családjával a határ másik oldalán fekvő Deraából, a 2011-ben kezdődött tiltakozások bölcsőjéből, boldog, hogy tizenhárom évesen ő játszhatja az öreg királyt.

"Először nagyon nehéz volt, de ma már nagyon élvezem, és sokat nevetek a barátaimmal. Úgy érzem, mintha hazatértem volna" - mondta a fiú. A szövegnek, amelyet gyermekek számára adaptáltak a dráma irodalmi arab nyelvű fordítása alapján, semmi köze a politikához vagy a lázadáshoz – mondta a homszi származású Bulbul.

A színész azért választotta a birodalmát három lánya között megosztani kívánó öreg király történetét, mert egy olyan darab, amely a szíriai emberekre zuhanó bombákról szól, nem érdekelte volna a pusztulás és halál által sokkolt gyermekeket. Navvar Bulbul elmondta: nem sok támogatást kapott a tábor vezetőségétől.

Barátai segítségével sikerült megvennie a sátrat is, és összegyűjtenie a kellékeket. "A gyermekeknek játszani kellene, művészeteket, zenét tanulni, de csapdába zárta őket a háború és felekezeti erőszak. Amikor először a táborban jöttem, a gyerekek háborúról beszéltek. Tankok, golyók és bombák. Ez megváltozott, és számomra már ez is siker" – tette hozzá a színész.

"Számomra a gyermekek az igazi forradalmárok. Zaatariban Shakespeare-t játszani egyfajta forradalom a politika és a társadalom ellen" – mondta a színész. A legkisebb leányt, Cordeliát játszó tizenkét éves Veam Ammari számára - prózaian fogalmazva - a színjátszás segít leküzdeni az unatkozást.

"Eleinte nem volt könnyű a szerepem, mert irodalmi arabot kellett beszélnem. Most már minden simán megy, és sok barátom lett. Nem érzem már egyedül magam" – mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.